Hello Norraby

Hello Norraby

Filosofia och Ella, tack för en underbart härlig söndagsförmiddag. med fokus på välbefinnande och avkoppling, det var som balsam för min själ. 

Och såklart största tacket till alla ni morgonpigga tjejer som deltog på Hello Norraby idag. Här kommer receptet på maten som serverades. 

 

ENERGYBOOST (2 stora eller 4 små glas)

2 dl frusen mango

1 avokado i bitar (eller 1 dl frusen avokado)

1 kiwi i bitar

1 apelsin i bitar

3 dl kokos- eller mandelmjölk

2 nävar färska spenatblad

1 bit färsk, riven ingefära

1 msk chiafrön

1 citron (saften)

Mixa allt i en blender och njut av din goda smoothie! 

 

RÖDBETSSOPPAMED CHILI, INGEFÄRA OCH CITRON

6 stora rödbetor

1 gul lök

2 msk olivolja

3 cm färsk ingefära

2 vitlöksklyftor

1 röd chili

8 dl vatten

1 dl röda linser

2 tärningar grönsaks- eller kycklingbuljong

1 citron eller lime

Salt och svartpeppar

Skala och riv rödbetorna grovt. Finhacka löken. Riv ingefäran och vitlöken samt finhacka chilin. Fräs rödbetor och lök i oljan några minuter utan att det tar färg. Tillsätt ingefära, vitlök och chili och fräs runt. Tillsätt vatten, linser och buljong.tärningar Låt småkoka i 10-15 minuter. Mixa eventuellt soppan med mixerstav och smaka av med citron/lime, salt och svartpeppar. Servera gärna med getostkräm och ett gott bröd.

 

GETOSTKRÄM

100 gr getost

1 dl creme fraiche

1 tsk honung

Flingsalt, svartpeppar

Skär bort ”skalet” från getosten. Mosa sönder geosten, tillsätt creme fraiche och smaka av med honung, flingsalt och lite svartpeppar.

 

CITRON & BÖNBAGUETTER

50 gr jäst

6 dl ljummet vatten

1 burk vita bönor

2 tsk salt

1 msk honung

3 msk olivolja

1 citron (skal/zest)

2 dl havrekli eller havregryn

12-13 dl Manitoba vetemjöl

Tvätta citronen noga och riv skalet fint. Skölj bönorna i kallt vatten och mixa sönder dem. Smula jästen i en degbunke, häll över det ljumma vattnet samt bönmoset, salt, honung, olivolja och citronzest. Blanda tills jästen har löst sig. Tillsätt havre samt vetemjölet. Arbeta degen ordentligt, gärna 10 minuter i assistenten. Degen ska vara ganska lös men smidig när den är färdigarbetad. Täck över degen och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Häll ut degen på mjölat bakbord, dela i tre delar och forma till tre, vridna baguetter. Knåda inte degen! Lägg baguetterna på ett bakplåtspapper. Låt jäsa 15 minuter till. Värm ugnen till 250 grader. Ringla lite olivolja och strö lite flingsalt över de jästa baguetterna. Sätt in baguetterna i riktigt varm ugn och grädda i 10 minuter, sänk värmen till 175 grader och grädda i 10-15 minuter till. Låt svalna på galler.

 

 

 

Hello Mörrum lördag kväll

Hello Mörrum lördag kväll

Helt plötsligt vaknar man upp en morgon och det är vintertid. Härligt att vakna upp till ljuset!  

Här kommer nu äntligen lördag kvällens recept på: Färska vårrullar med dippsås, Sesambakad lax med rostad broccoli, shitake och soyamajo samt Raw Key Lime Pie med basilikasirap. 

 

FÖRRÄTT: FÄRSKA VÅRRULLAR MED DIPPSÅS

12 ark rispapper

100 gr glasnudlar

200 gr skalade räkor

0,5 isbergssalladshuvud

3 salladslökar

1 ask färska böngroddar

2 avokado

1-2 morötter

1 kruka koriander

Koka glasnudlarna och spola dem kalla, låt rinna av noga. Skölj och finstrimla isbergssallad, salladslök, avokado och morötter. Skölj böngroddarna i kallt vatten. Grovhacka koriandern. Doppa rispappren i varmt vatten några sekunder, lägg dem på vattnad skärbräda och lägg på grönsakerna i en liten avlång bunt. Vik in ena sidan som bottnen och rulla sedan ihop från sidan. Rulla dem hårt. Lägg rullarna på fuktad kökshandduk. 

 

Dippsås

1 dl färskpressad limejuice (ca 2 lime)

0,75 dl fisksås

1 hackad röd chili

1 tsk honung eller råsocker

Eventuellt lite riven ingefära

Blanda ihop allt och smaka av dippsåsen.

 

Vid servering: Dela vårrullarna på mitten, lägg upp snyggt och servera med dippsåsen

 

VARMRÄTT: SESAMBAKAD LAX MED ROSTAD BROCCOLI, SHITAKE OCH SOYAMAJO

600 gr färsk lax

1 msk sesamolja

Chiliflakes och flingsalt

3 msk svarta och vita sesamfrön

Pensla på sesamoljan på laxen och krydda med flingsalt och chiliflakes. Baka laxen i 125 grader tills den har en innertemperatur på 55 grader. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Gör soyamayon och förbered grönsakerna. 

 

Svamp och broccoli

250 gr shitakesvamp

1 stor färsk broccoli eller två små

Dela shitaken och fräs den i olja i en varm stekpanna, krydda med salt och svartpeppar. Dela broccoli i mindre buketter. Rosta broccolin i olivolja i en stekpanna under några minuter. 

 

Soyamajo

1 dl majonnäs

1-2 msk japansk soya

Svartpeppar

Ev. lite citronskal

Blanda allt och smaka av. 

 

Servering: Strössla de rostade sesamfröna över laxen och servera med svamp, broccoli och soyamayo.

 

DESSERT:  RAW KEY LIME PIE MED BASILIKASIRAP

Pajbotten:

8 färska dadlar

2,5 dl cashewnötter

2,5 dl kokosflingor

1 tsk vaniljpulver

En nypa flingsalt

Mixa i en matberedare cashewnötter, kokos, vanilj och salt till ett mjöl. Kärna ur dadlarna och lägg ner dem, mixa till en degliknande konsistens. Tillsätt eventuellt någon matsked kallt vatten om det behövs för att hålla ihop degen. Klä en rund pajform med bakplåtspapper. Smörj kanten med lite olja. Tryck ut degen på botten och kanterna så den blir jämn tjock

 

Fyllning:

2 mogna avokado

1,5 dl kokosolja

1,5 dl limejuice

Skal från 1 lime

1 dl lönnsirap eller honung

0,5 dl kokosgrädde

2 tsk vaniljpulver

en nypa flingsalt

Smält kokosoljan försiktigt. Kärna ur avokadon och lägg i en matberadre. Tillsätt limejuice, limeskal, lönnsirap/honung, kokosgrädde, vanilj och salt, mixa till det är krämigt och slätt. Tillsätt den smälta kokosoljan och mixa lite till. Häll fyllningen äver pajbottnen. Plasta noga och ställ i frysen i minst två timmar.

Basilikasirap

1 kruka basilika

1 dl lönnsirap

Plocka basilikan och lägg i en mixer, tillsätt lönnsirapen och mixa slätt till en basilikasirap.

Tänk på att ta fram pajen en stund före servering. Toppa pajen med basilikasirapen och eventuellt lite blåbär. 

 

Hello Mörrum lördag lunch och mellis

Hello Mörrum lördag lunch och mellis

Förra lördagen vaknade jag upp i Mörrum, i samma hotellrum som en av mina bästisar, kock-Ewa. Vi öppnade fönstret i hotellrummet och morgonluften var alldeles ljummen. Vi låg kvar i våra sängar en stund och lyssnade till Mörrumsån som porlade förbi. Vilket uppiggande och skön start på morgonen! Sedan var det dags för oss att gå upp och fixa en smoothiefavorit med mango och spenat, inan Ella drog igång morgonens ljuvliga Body Balancepass....

 

GODMORGON-SMOOTHIE MED MANGO OCH SPENAT 2 glas

1 dl hackad mango

0,5 avokado, hackad 

0,5 citron (saften)

2 dl nypressad apelsinsaft

1 bit ingefära, färsk

1-2  spenatblad

Mixa allt med en stavmixer och njut av din goda smoothie!

 

LUNCH: CHICKEN RAMEN SOUP MED PICKLAD RÖDLÖK OCH KOKT ÄGG 4 port.

Buljongen:

3 vitlöksklyftor

1 bit färsk ingefära

1 röd chili

1 msk olja

2 msk limejuice

1 tsk honung

1 msk japansk shoyu soya

1,5 liter hemkokt kycklingbuljong (eller vatten och Fond de Chef kycklingbuljong)

Skala och riv vitlök och ingefära, finhacka chilin. Fräs i oljan i 1 minut utan att det tar färg. Tillsätt lime eller vinäger, honung, soja och buljong och koka i några minuter.

Nudlar och kyckling

100-200 gr äggnudlar

300 gr kokt kyckling (eller 2 kycklingfiléer som du tillagar vid sidan om)

Koka äggnudlarna enligt anvisning på förpackningen och skölj dem i kallt vatten. Koka äggen till topping så de blir åt det lösa hållet, gulan ska vara krämig och mjuk.

Förslag på grönsaker:

2 morötter

4-6 salladslökar

8 champinjoner

1 klyfta grönblå eller savojkål

Förslag på topping:

2 kokta ägg

1 lime

Färsk koriander

Picklad rödlöd

Strimlade sockerärtor eller bongröddar

Strimla morot, salladslök, champinjoner, kål. och sockerärtor. Lägg ner morot, hälften av salladslöken och champinjonerna, koka ytterligare några minuter.  Dela limen i klyftor. Grovhacka koriandern. Ta fram fyra skålar. Lägg nudlar i botten, fortsätt med kyckling och sedan den varma soppan. Toppa med resten av salladslöken, sockerärtor/böngroddarna, limeklyftorna, koriandern samt kokta, halverade ägg. Njut av din soppa!

 

ENERGIGIVANDE MELLIS FÖR HUNGRIGA: FRÖKNÄCKE MED CASHEWSMÖR, CHIAPUDDING MED FRUKTSALLAD OCH RAW CHOKLADBOLLAR

 

FRÖKNÄCKE 2 plåtar

4 dl majsmjöl

2 dl solrosfrön

1 dl gula linfrön

0,5 dl psylliumfrön

0,5 dl chiafrön

1 dl neutral olivolja

4 dl kokande vatten

Eventuellt 1 msk mortlade fänkåls- eller kumminfrön

Topping: flingsalt och pumpa- eller solrosfrön

Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Blanda samman alla torra ingredienser. Häll över det kokande vattnet och oljan och rör runt till en smet. Klicka ut smeten på två bakplåtspapper. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå och dra med handen eller kavla ut till en tunn platta. Toppa med flingsalt och frön. Grädda i 45-60 minuter till knäcket har fin färg och känns torrt. Låt kallna och bryt sedan i bitar.

 

CHIAPUDDING NATURELL

3 msk chiafrön

2 dl kokosmjölk eller annan mjölk

1 krm vaniljpulver

Ev. lite kanel och kardemumma

Blanda samman ingredienserna och låt stå kallt i minst 2 timmar eller gärna över natten. Toppa med färska frukter, bär och gärna lite nötter eller kokosflakes vid servering.

 

RAW CHOKLADBOLLAR 20 ST.

12 färska dadlar

1 dl cashewnötter

3 dl havregryn

3 msk raw kakao

1 msk ekologisk honung

2 msk kokosolja eller neutral rapsolja

1-2 msk kallt vatten eller kaffe

Topping: 1 dl kokos att rulla chokladbollarna i.

Mixa cashewnötter och havregryn i en matberedare. Kärna ur dadlarna och lägg i dadlarna samt kakao, honung och kokosolja. Mixa ihop och tillsätt sist vattnet/kaffet, lite taget till lagom konsistens. Forma till 20 studsbollsstora chokladbollar och rulla dem i kokos. 

 

 

 

Hello Mörrum fredag

Hello Mörrum fredag

Vilken fantastiskt härlig helg vi fick i Mörrum. Så glad och tacksam för att jag fick dela dem med er alla som var med. Jag fick med mig massor av energi hem efter alla sköna träningspass, god mat, spännande samtal och möten med personer som var nya bekantskaper för mig. 

Min lilla matblogg har jag inte riktigt hunnit med den sista tiden nu när jag fått nya, otroligt spännande utmaningar. Men nu kommer äntligen en uppdatering av delar av fredagens mat, resten kommer framåt!

På vårt fredagsmys serverades Rödbetspaj med morotsraita, Pumpasoppa, Långbakade tomater, Kornsallad, Bakade blomkål med sardellsmör, Citronbaguetter och röra på vita bönor. 

 

RAW ÄPPELPAJ MED YOGHURTTOPP

Pajbotten:

3 dl cashewnötter

1 dl havregryn (eller 1 del havre+ 1 del kokosflingor)

12 färska dadlar

2 tsk kanel

0,5 tsk flingsalt

3 msk kokos- eller neutral rapsolja

Mixa cashewnötter och havregryn i matberedare, tillsätt urkärnade dadlar, honung, kanel och salt. Tryck ut i botten på en fin form. Ställ i kyl eller frys.

Fyllning:

3 Aroma-äpplen

8 färska dadlar

1 msk honung

1 tsk malen kardemumma

1 tsk malen kanel

1-2 msk kallt vatten.

Dela två äpplen i mindre bitar. Mixa ihop äpplena och övriga ingredinser till en smet. Häll smeten över pajbottnen, låt stå svalt och sätta sig en liten stund. Vid servering, skär det sista äpplet i fina klyftor och dekorera på toppen av fyllningen. Pudra över lite kanel. 

 

RÖDBETSPAJ MED GETOST OCH MOROTSRAITA

500 gr färska rödbetor

1 stor rödlök

150 gr strimlad grönkål

2 msk olivolja

1 msk honung

1-2 msk vit balsamvinäger

salt och svartpeppar

150 gr getost av typen chevré eller fetaost i bitar

Tvätta rödbetorna men skala dem inte. Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten, 30-45 minuter. Gör under tiden pajdegen.

Pajdeg:

2 dl vetemjöl

1 dl havrekli

150 gr kallt smör i små tärningar

4 msk kallt vatten

Mixa ihop pajdegen och tryck eller kavla ut i en ugnsform. Ställ en stund i frysen. Förgrädda sedan i 225 grader i 10 minuter.

Spola rödbetorna kalla i vatten, gnid av skalet och dela dem i mindre klyftor.

Skala rödlköken och skär den i klyftor, fräs mjuk i olivolja och krydda med salt, peppar, honung och balsamvinäger. Vänd ner den strimlade grönkålen på slutet.

Varva rödbetorna med rödlöks- och grönkålsfräset samt get-eller fetaost i det förbakade pajskalet. Vispa ihop äggstanningen och häll över.

Äggstanning:

4 ägg

1,5 dl creme fraiche

1,5 dl mjölk

Salt och svartpeppar

Grädda pajen i 200 grader i ca 45 minuter. Låt gärna pajen stå till sig och sätta sig, en liten stund före servering. Servera med morotsraitan och en smarrig grönsallad med bönor.

 

Morotsraita

2 dl turkisk yoghurt

2 finrivna morötter

1 vitlöksklyfta

1 tsk citronsaft

salt och svartpeppar

Ev. hackad bladpersilja eller mynta

 

Hello Citrondoftande baguetter

Hello Citrondoftande baguetter

Citrondoftande baguetter 3 st.

50 gr jäst

6,5 dl ljummet vatten

2 tsk salt

1 msk honung

3 msk olivolja

1 citron (skal/zest)

2 dl havrekli eller havregryn

11-12 dl Manitoba vetemjöl

 

Tvätta citronen noga och riv skalet fint. Smula jästen i en degbunke, häll över det ljumma vattnet samt salt, honung, olivolja och citronzest. Blanda tills jästen har löst sig. Tillsätt havre samt vetemjölet. Arbeta degen ordentligt, gärna 10 minuter i assistenten. Degen ska vara ganska lös men smidig när den är färdigarbetad. Täck över degen och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

Häll ut degen på mjölat bakbord, dela i tre delar och forma till tre, vridna baguetter. Knåda inte degen! Lägg baguetterna på ett bakplåtspapper. Låt jäsa 15 minuter till.

Värm ugnen till 250 grader. Om du vill, ringla lite olivolja och strö lite flingsalt över de jästa baguetterna. Sätt in baguetterna i riktigt varm ugn och grädda i 10 minuter, sänk värmen till 175 grader och grädda i 10-15 minuter till. Låt svalna på galler.

 

Ellas somriga sallad med varmrökt lax och sparris

Ellas somriga sallad med varmrökt lax och sparris

Sommarluncher ska vara enkla och goda tycker jag! Min vän Ella bjöd häromdagen sina kollegor på barnkliniken på den här goda salladen med inspiration från Zeta. Otroligt fräscht och gott och väldigt enkelt!

Och få saker är ju så uppskattade som ett nybakat bröd, så till salladen bakade jag citrondoftande baguetter. Dessa är supergoda att doppa i en riktigt god olivolja.

 

Ellas somriga sallad med lax och sparris 4 port.

 

400 gr varmrökt lax

2 dl kallt, kokt matvete eller andra goda gryn

1 knippe grön sparris

150 gr blandade sallad

250 gr cocktailtomater

1 kruka basilika

1-2 pkt mozzarella

3 msk olivolja

2 msk rosébalsamvinäger

Flingsalt och svartpeppar

 

Lägg upp laxen på ett fint fat eller dela den i mindre bitar och toppa sedan salladen med laxen.

Knäck av nederdelen på sparrisarna, skär dem sedan i 2-3 bitar lite på snedden. Fräs sparrisen i lite olivolja i ca 2 minuter, de ska ha bra tuggmotstånd kvar. Dela cocktailtomaterna och plocka basilikabladen. Dela mozzarellan i bitar. Blanda ihop rosebalsamvinäger, olivolja, flingsalt och svartpeppar till en god vinägrett.

Varva sallad, basilikablad, tomater, matvete och mozzarella på ett stort fat. Ringla över rosévinägretten precis före servering.

 

Broccoliplättar med sesamdressad sallad

Broccoliplättar med sesamdressad sallad

Broccoli är ju en riktig supergrönsak! Och plättar och pannkakor funkar ju alltid till barnen. Så här är en ny variant på matigare plättar med fräscht och krispigt tillbehör. För en mer asiatisk, och kanske vuxen, smak kan du tillsätta kimchi och vitlök till smeten. Jag serverade broccoliplättarna med en sesamdressad sallad, supergott!  

 

Broccoliplättar 25 st-30 st.

500 gr broccoli

3 dl vetemjöl

4 dl vatten

4 ägg

0,5-1 tsk salt

Eventuellt 4 dl kimchi + 2 vitlöksklyftor + 1 tsk ljus soja

Dela broccolin i små bitar, även stocken. Det går även bra att grovriva den. Koka broccolin i 1 minut, den ska knappt var mjuk, Kyl den i kallt vatten. Mixa broccolin lite lätt med mixerstaven.

Vispa ihop mjöl, vatten, ägg och salt. Tillsätt broccolin samt eventuellt kimchi, pressad vitlök och soja. Stek plättarna i rapsolja på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida.

 

Sesamdressad sallad

2 morötter

1 klyfta vitkål

100 gr edamamebönor

100 gr spenat

1 bit gurka

3 msk salta jordnötter eller rostade solrosfrön

Skala och hyvla morötterna, vitkålen och gurkan tunt. Koka upp edamamebönorna och kyl ner dem i kallt vatten. Hacka jordnötterna grovt. Varva grönsakerna på ett fat och häll över sesamdressingen vid servering. Toppa med jordnötterna.

 

Sesamdressing:

2 msk sesamfrön

2 msk ljus soja

1 msk risvinäger

1 msk rapsolja

1 tsk sesamolja

1-2 tsk sambal oelek

1 tsk strösocker

1-2 tsk färsk, riven ingefära

Blanda allt!

Hello tonfisksallad

Hello tonfisksallad

Sallad med tonfiskröra

 

Tonfisk på burk är en stapelvara som är bra att ha hemma, gott att äta varm i tomatsås eller som en enkel tonfiskröra på grov macka eller som topping på en god och matig, sallad. Det här är perfekt till lunchlådan eller på utflykten. Gillar du inte majonnäs,eller vill ha en lite magrare variant på tonfiskröran, så ersätt den med lite mer turkisk yoghurt. 

 

Tonfiskröra

1 burk tonfisk i olja

0,5 rödlök

0,5 syrligt äpple

2 msk majonnäs

4 msk turkisk yoghurt

2 msk kapris

Ev. citronzest

Häll av oljan från tonfisken. Hacka rödlöken och äpplet riktigt fint. Blanda ihop majonnäs, turkisk yoghurt och kapris. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar och eventuellt lite citronzest. 

 

 

Hello Rostade grönsaker med sallad, rostbiff och ädelosttopping

Hello Rostade grönsaker med sallad, rostbiff och ädelosttopping

Jag har alltid massor av mat i min frys och det händer att jag glömmer bort vad som finns där. Så förra helgen rotade jag runt och hittade jag ett finfin innanlår från oxen som betat gräs på mina föräldrars grannars åkrarna. Vilket fynd! Den tog jag upp, brynte i en klick smör, saltade och pepprade rejält och tillagade den sedan på låg temperatur i ugnen. Resultat blev kanonbra, som det blir när man hanterar en högklassig råvara på rätt sätt. Till mitt lågtempade nötkött serverade jag rostade grönsaker och ädelosttopping, mums!

Rostade grönsaker med sallad och ädelosttopping 

1 zucchini

1 rödlök

1 paprika

6 potatisar

12 cocktailtomater

Skär zucchini, rödköl, paprika och potatis i klyftor. Ringla över olivolja och salt och svartpeppar. Baka i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader, tillsätt tomaterna när ca 10 minuter återstår. Låt grönsakerna svalna något. 

 

100 gr mixad sallad

6 färska dadlar

2 msk rostade pinjenötter

Balsamico creme

Varva salladsbladen med ljumma, rostade grönsaker och hackade dadlar. Strö över pinjenötterna och ringla över balsamicon.

 

Ädelosttopping

100 gr ädelost

2 dl turkisk yoghurt eller creme fraiche

Salt och svartpeppar

Smula ner ädelosten i yoghurten, smaka av med salt och svartpeppar. 

 

Hello Spenat- och kesofralla

Hello Spenat- och kesofralla

Havregrynsgröt lägger sig som bomull i magen tycker jag. De allra flesta vardagar, börjar barnen och jag dagen med havregrynsgröt i någon variant. Idag blev det av nån anledning mycket gröt kvar efter frukosten och smålänningen i mig kände att nu blir det till att baka frallor så att gröten inte förfaras. Häromveckan fick jag nybakade goda spenatfrallor av en go vän och tänkte att nu gör jag en egen variant. Så varsågod att testa mina spenat- och kesofrallor. Killarna här hemma fick smaka frallorna till mellis och gav tummarna upp. Vill du ha dina frallor lite grövre, så byt ut ett par deciliter av vetemjölet mot grovt rågmjöl. 

 

Spenat- och kesofrallor 30 st.

2 dl havregryn + 4 dl vatten

125 gr frusen spenat

5 dl vatten

50 gr jäst

2 tsk salt

1 msk honung

0,5 dl raps-eller olivolja

250 gr keso

18-20 dl Manitoba vetemjöl

Eventuellt ett ägg till pensling och lite pumpafrön att strössla över

Koka ihop 2 dl havregryn och 4 dl vatten till en gröt. Tina spenaten på låg värme i mikro.

Häll havregrynsgröten i degbunken och tillsätt kallt vatten. Rör runt och känn så att temperaturen på degvätskan blir fingervarm. Blanda ner jäst, salt, honung, olja, keso samt den tinade spenaten och dess vätska. Tillsätt 18 dl vetemjöl till att börja med, arbeta degen några minuter och tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Degen ska vara ganska lös tycker jag, då blir frallorna godast. Arbeta degen i 10 minuter till. 

Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter. Baka ut till ca 30 frallor på mjölat bakbord. Låt jäsa 30 minuter till. Pensla eventuellt med ägg och strö över lite pumpafrön om du vill.

Grädda frallorna i 250 grader i 10-12 minuter.

 

 

 

 

Hello Bananplättar med keso och bär

Hello Bananplättar med keso och bär

Min yngste son älskar keso, på mackan, som den är naturell direkt ur burken, eller som tillbehör till vanliga pannkakor eller bananplättar. Häromdagen hade han en diskussion med två av sina kompisar vid mellisbordet om huruvida mozzarella eller keso var godast. Han själv röstade på keso. Och jag gillar verkligen också keso men tycker att buffelmozzarella helt klart är strået vassare. 

Det här är ett gott stadigt mellis eller till frukost. Bananplättarna funkar även att äta kalla dagen efter om det blir några kvar. 

 

Bananplättar med keso och bär 6-8 st

2 ägg

1 banan

ev. 2 msk havregryn eller havrekli

Lite salt

Stekning: smör, raps- eller kokosolja

Mosa bananen och blanda med äggen, lite salt och ev. havre. Stek plättarna gyllenbruna på medelvärme och servera med en t.ex keso eller kvarg, goda bär och gärna lite hackade nötter på toppen. 

Vietnamesiska kycklingbollar med nudlar och grönsaker

Vietnamesiska kycklingbollar med nudlar och grönsaker

Igår kväll körde jag och några av mina cykelkompisar ett superroligt men väldigt jobbigt wattpass. Efteråt åkte vi hem till mig och åt de här vietnamesiska köttbullarna med tillbehör. Så himla fräscht och gott! Receptet hittade jag i en mattidning för ett tag sedan och modifierade det bara lite grann. Originalet hade bas av fläskfärs men jag är inte så förtjust i fläsk så jag gjorde mina med kycklingfärs istället och det gick alldeles utmärkt. Det här är perfekt bjudmat att förbereda och bara plocka fram när gästerna kommer. Visserligen stekte jag köttbullarna medan vissa av de spinnande gästerna tog sig en snabbdusch, men det gick ju förhållande vis snabbt. Jag gav bara köttbullarna en fin stekyta och lät dem sedan gå klart i ugnen på 100 grader medan jag själv duschade. Varsågod att testa!

 

Vietnamesiska kycklingbollar med nudlar och grönsaker

500 gr kycklingfärs

0,5 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 liten morot

1 kycklingbuljongtärning (Fond de chef) + 2 msk vatten

1-2 msk ostronsås

1 tsk hackade korianderstjälkar

1 tsk rivet citronskal

1 krm chiliflakes

Svartpeppar

Till stekning: rapsolja

Lägg kycklingfärsen i en bunke. Finhacka löken och riv vitlöken och moroten. Blanda ut buljongtärningen i vatten och tillsätt alla ingredienser till färsen. Blanda noga utan att överarbeta den. Låt gärna färsen stå till sig i kylen en stund. Gör dippsåsen och förbered nudlar och grönsaker under tiden. Forma sedan färsen till bollar och stek dem i rapsolja på medelvärme. 

 

Sötsyrlig dippsås

1 citron

1 vitlöksklyfta

1-2 krm chiliflakes

4 msk socker

4 msk vatten

3 msk asiatisk fisksås

 

Koka upp vatten, socker och chiliflakes, låt svalna. Pressa citronen och häll ner citronsaften (ca 1 dl) samt fisksåsen i sockerlagen.  Blanda noga oh låt den gärna stå en stund före servering.

 

Nudlar och grönsaker

1 paket risnudlar

200 gr edamamebönor

100 gr böngroddar

1 morot

0,5 gurka

1 kruka koriander

1 dl salta cashewnötter

Koka nudlarna i saltat vatten enligt anvisning på pajketen.

Lägg böngroddarna i kallt vatten en stund. Strimla moroten och gurkan fint. Hacka koriandern och nötterna. Koka upp edamamebönorna.  Lägg allt i små skålar och servera med köttbullarna och dippsåsen . 

Hello Jordgubbsslush

Hello Jordgubbsslush

Bär, bär, massor av goda bär! På somrarna ser man ofta att det severas slush till höger och vänster. Den slushen som snurrar runt i plastbehållare i olika, lite för skarpa färger, tycker jag ser livsfarlig ut och skulle jag aldrig dricka den och än mindre vill jag ge den till mina barn. Men min egen däremot, den är toppen att svalka sig med! Jag älskar att mixa ihop olika frukt- och bärblandningar, jag tar lite vad jag har helt enkelt. Den här varianten gjorde jag en varm dag och den blev härligt slushig i konsistensen.

 

Jordgubbsslush

3 dl frusna jordgubbar

2 apelsiner eller 2 dl apelsinjuice

1 banan

1 kiwi

0,5 – 1 avokado

1-2 dl istärningar

Eventuellt myntablad

Pressa apelsinerna. Lägg allt i en blender och mixa. Servera direkt! 

 

 

Hello Krispig parmesankyckling

Hello Krispig parmesankyckling

Kyckling är perfekt vardagsmat och vilket barn gillar inte Chicken Nuggets? Här är en variant med kyckling som dubbelpaneras och avslutas i panko och parmesan. Jag lagade den här rätten häromdagen till fem påsklovslediga, hungriga grabbar och två vuxna . Till mig själv och min vän serverade jag kycklingen med en färgsprakande grynsallad och barnens fick efter eget önskemål pasta pesto till. Tänker mig att kycklingen även är god med rostade rotfrukter och kall yoghurtsås eller nästan vad som helst. Parmesankycklingen fick högt betyg av alla grabbarna och var försvinnande god!

 

Krispig parmesankyckling 4 port.

500 gr kycklingfilé eller kycklinginnerfilé

1 dl mjöl

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 ägg

1 dl panko ströbröd

2 dl riven parmesanost

Dela kycklingen på längden. Blanda mjöl, salt och svartpeppar på en djup tallrik. Blanda panko och parmesan på en andra djup tallrik. Knäck ägget på en tredje djup tallrik. Rulla kycklingbitarna i mjölblandningen, doppa dem sedan i det uppvispade ägget och sist i parmesan- och ströbrödsblandningen.

Stek kycklingarna i hälften olivolja och hälften smör tills de är gyllenbruna. Avsluta dem sedan i ugnen på 125 grader tills de är klara. 

 

Hello Västerbotten- och pepparrotsill med syrligt äpple

Västerbotten- och pepparrostsill är en av mina absoluta favoritsillar som jag tycker passar både till jul, påsk och midsommar. Nu till påsk väljer att tillsätta lite små tärningar av syrligt grönt äpple, det blir krispigt och fräscht. Så varsågod, favorit i repris :)

 

KRÄMIG VÄSTERBOTTEN- OCH PEPPARROTSSILL

1 ask 5- minuters sill hela filéer (ca 200 gr avrunnen sill)

1 dl turkisk yoghurt eller cremé fraiche

0,5 dl majonnäs

100 gr riven Västerbottenost

1 msk Dijonsenap

1 msk riven pepparrot

Ev. 1 syrligt grönt äpple

Salt och svartpeppar

Häll av sillen noga och skär filéerna i fina bitar. Om du vill, skala och tärna äpplet fint. Blanda ihop yogurt/creme fraîche med majonnäs, ost, dijonsenap samt nyriven pepparrot och fina små äppeltärningar. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner sillbitarna och blanda försiktigt. Häll sillen på rena glasburkar och ställ i kylen, minst ett par timmar men gärna längre.

Tips: Pepparroten tappar stinget fort så toppa gärna sillen med nyriven pepparrot vid servering. 

Hello Påsksill med citron och lime

Hello Påsksill med citron och lime

Jag älskar citron så i år får min sill till påsk smak av denna härliga citrus tillsammans med lite lime och purjolök. så här kommer mitt bidrag till årets påskbord, sill med citron och lime. 

 

Påsksill med citron och lime

1 pkt 5-minuterssill

0,5 dl ättikssprit

1 dl socker

1 dl vatten

1 citron (= saft + 1 msk skalsstrimlor)

0,5 lime (= saft + 0,5 msk skalsstrimlor)

12 svartpepparkorn

2 stjärnanis

1 bit purjolök

Koka upp ättikssprit, socker och vatten, låt svalna helt. Tvätta citronen och limen, skala försiktigt bort lite skal från vardera citrus, strimla det fint och lägg åt sidan. Pressa citronen och limen och tillsätt detta samt pepparkorn och stjärnanis till ättikslagen. Tvätta purjon noga och strimla den fint. Varva sill, purjolök och citrusskal i en liten glasburk. Häll över den kalla lagen och låt stå i minst några timmar men gärna ett dygn.

Garnera sillen med tunna citron- och limeklyftor vid servering. 

 

Hello hamburgerbröd

Hello hamburgerbröd

Yngste sonen önskade hemgjorda hamburgare med bröd till sig och sina kompisar idag. Och så fick det bli. Det skulle dock, enligt önskemål, inte vara några frön på hamburgerbröd så jag bakade dem utan frön fast jag egentligen tycker att det är supergott. Hamburgerbröden är lättbakade, saftiga och goda! 

 

Hembakade hamburgerbröd 12-16 st

50 gr jäst

50 gr smör

5 dl mjölk

1,5 tsk salt

1 tsk honung

1 dl havrekli

9-10 dl Manitoba vetemjöl

1 ägg till pensling

Ev. 0,5 dl sesam- eller pumpafrön att strössla över

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt 37 grader. Häll ner degväskan över jästen och rör tills den löser sig. Tillsätt salt, honung, havrekli, den mindre mängden vetemjöl och arbeta degen i minst 10 minuter. låt jäsa till dubbelstorlek, 30-45 minuter. 

Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen och rulla till bollar. Platta eller kavla ut degbollarna till de är ca 1 cm höga. Låt jäsa i 30 minuter.  Pensla med ägg och grädda bröden i 10 minuter.

Låt svalna på galler och servera sedan med din favoritburgare. 

 

 

 

Hello Syltgrotta

Hello Syltgrotta

Igår körde jag hårt med de påsklovslediga barnen. Vi började med 1,5 timme på Bootkampen och beachplanerna vid Växjösjön, en riktigt bra start på en aktiv dag. När två av killarna sedan ville baka själva, så fick de såklart göra det och valde då klassiska syltgrottor. Det blev massor av små fina mördegskakor, varsamt rullade, hålade och fyllda med mormors godaste skogshallonsylt. 

 

Mumsiga möra hallongrottor

200 gr smör

1 dl socker

0,5 tsk vaniljpulver

4,5 dl vetemjöl (vetemjöl och mandelmjöl)

1 tsk bakpulver

1 äggula

Ca 1 dl hallonsylt

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop rumsvarmt smör, socker och vaniljpulver tills det är lite fluffigt. Rör ner vetemjöl och bakpulver, tillsätt äggulan och blanda ihop till en smidig deg. Rulla små bollar. Lägg bollarna små kakformar, tryck ett hål i mitten och lägg i en klick sylt.

Grädda syltgrottorna i 12-15 minuter 

Hello Sparrisrisotto

Hello Sparrisrisotto

Nu börjar säsongen för de underbara, gröna sparrisarna! Jag är väldigt förtjust i sparris och igår kväll bjöd jag maken på smarrig sparrisrisotto då barnen hastigt och lustigt hamnade på kompisövernattning. En risotto kräver lite tid och mycket kärlek för att bli riktigt god. I övrigt så är det enkelt men himmelskt gott tycker jag. En risotto bör serveras direkt, så tänk att dina gäster får vänta på risotton, snarare än att risotton får vänta på gästerna. 

 

Sparrisrisotto 2-3 port.

0,5 gul lök

1 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 dl Arborio- eller annat risottoris

1 dl vitt vin

7-8 dl god kycklingbuljong

1 dl riven parmesanost

1 rejält knippe grön sparris

Salt och svartpeppar

 

Skölj riset i kallt vatten. Koka upp kycklingbuljong i en egen gryta. Hacka lök och vitlök fint, fräs i olivoljan tills det mjuknar i en tjockbottnad kastrull. Vänd ner arborioriset och låt det fräsa med några minuter utan att det tar färg. Häll över vinet och låt det koka in i riset. Titta på klockan, nu bör det ta max 20 minuter innan din risotto är klar, det ska vara lite kärna kvar i risgrynen.

När vinet har kokat in i riset tillsätter du drygt en tredje del av buljongen och rör runt. Sänk värmen och låt risotton sjuda på låg temperatur och rör om ofta. Passa din risotto noga och fortsätt att tillsätta lite buljong i taget, runt var femte minut, tills det har gått 18-20 minuter. Då ska din risotto vara ganska lös och krämig i konsistensen.

Under tiden som risotton kokar, ansar och skär du sparrisen i bitar. Fräs dessa försiktigt, 2-3 minuter, i lite olivolja. Tillsätt sparris och parmesanost till risotton och smaka av med salt och svartpeppar. Känns risotton tjock, späd försiktigt med lite vatten.

Servera risotton direkt. Ringla gärna över lite god olivolja samt hyvlad parmesanost.

 

Hello spenatomelettwrap

Hello spenatomelettwrap

Ägg är ett fantastiskt livsmedel, få livsmedel innehåller så mycket näring. I ett ägg finns det både proteiner, fetter, antioxidanter och vitaminer. Och det går ju att använda till så mycket. Här är en av mina snabba lunchfavoriter, superenkel, mättande och jättegott! Idag gjorde en variant med parmesanost och färsk basilika i omelettsmeten. Sen fyllde jag min omelett med avokado, ruccola, cocktailtomater och lite rökt kalkon.

 

Spenatomelettwrap 1 portion

2 ägg

1 msk grädde eller vatten

1 näve spenatblad 

Eventuellt hackade örter som basilika eller persilja (färska eller frusna)

Salt och svartpeppar

Smör/rapsolja att steka i

Hacka spenaten fint eller mixa sönder den i mixer. Blanda grädden eller vattnet med äggen samt salt och svartpeppar. Hetta upp en liten stekpanna med fettet och när det är varmt häller du ner omelettsmeten. Sänk temperaturen på spisplattan och låt omeletten stelna. Vänd omeletten och stek 1 minut till. Lägg pålägget på omeletten och rulla ihop till en wrap.

Ät din omelettwrap direkt eller ta med den till jobbet eller på utflykten. Om du ska äta omelettwrapen senare är det viktigt att omeletten är kall innan du fyller och rullar ihop den.

Påläggsförslag:

Rökt lax, avokado, babyspenat och rödlök.

Fetaostkräm, oliver, soltorkade tomater och ruccola.

Smörfräst svamp, rödlök, babyspenat och en klick Philadelfiaost.