Tänk att det redan har gått 11 år sedan som han kom till världen, min förstfödde och älskade son. Min man pratar fortfarande med fasa i rösten om när vattnet gått och jag bara skulle göra mig en god smoothie innan vi åkte till BB. Man kan ju inte missa frukosten en så här viktig dag, svarade jag obekymrat. På vägen till BB fick jag dock lida för min smoothie och trodde nästan att bebisen skulle komma ut innan vi hann fram.

I förra veckan fyllde så äldste sonen år och favoritmaten Tacos de luxe önskades till fredagsmyset med släkten.

Kvällens meny: Taco de luxe med långkokt chilihögrev, pico de gallo, refried beans, picklad rödlök, majs- och avocadosalsa samt nachos, tortillas, gräddfil och skålar med killarna favoritgrönsaker i små tärningar.   

 

Chilikokt högrev

1 kg högrev i bit

1 gul lök

5 vitlöksklyftor

1 röd chilifrukt

1 tsk spiskummin

1 tsk salt

Nymalen svartpeppar

1 ljus öl 33 cl

1 buljongtärning (t.ex fond de chef)

Ev chiliflakes

Dela högreven i stora kuber, bryn i stekgryta, salta och peppra. Tillsätt klyftad lök, hackad vitlök och chili samt spiskummin. Tillsätt ölen och buljongen. Låt puttra i ca 4 timmar och smaka sedan av mer salt och chiliflakes om det behövs. Dra isär köttet med två gafflar och koka bort överflödig väska. Servera chilin rykande het med tillbehören nedan.

 

Pico de gallo

5 tomater

1 kruka koriander

0,5 gul lök

1 pressad lime

2 msk olivolja

1 röd chilifrukt eller 1 krm chiliflakes

Flingsalt

Hacka löken riktigt fint och hacka tomaterna i tärningar, ta eventuellt bort tomatköttet. Hacka koriandern och tillsätt den samt löken, limesaften, chilen och olivoljan. Låt gärna din pico de gallo stå i rumstemperatur och mogna nån timme och häll försiktigt av överflödig vätska innan servering. Smaka av med flingsalt.

 

Refried beans

1 burk kokta svarta eller kidneybönor

1 lime

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

0,5 buljongtärning (t.ex fond de chef chicken)

Chiliflakes

Svartpeppar

Eventuellt salt

Häll av bönorna och skölj av dem. Pressa limen och blanda ihop lime, olivolja, pressad vitlök och chiliflakes. Torrstek bönorna i en stekpanna och mosa under tiden med en gaffel. Tillsätt limedressingen och buljongtärningen och låt koka ihop nån minut.

 

Picklad rödlök

3 rödlökar

0,5 dl ättiksprit

1 dl socker

1,5 dl vatten

Skär löken i smala båtar.

Koka upp ättiksprit, socker och vatten till en ättikslag.

Slå den varma lagen över rödlöken och låt svalna.

 

Majs- och avocadosalsa

1 stor burk majs

1-2 mogna avocados

1 msk olivolja

1 lime

Flingsalt och svartpeppar

Dela och hacka avocadon. Hetta upp olivoljan, tillsätt majskornen och bryn, majsen ska få gyllenbrun färg. Smaka av med salt, svartpeppar och saft av lime.