Kålpudding är en klassiker som alltid är god och att experimentera tycker jag hör till tjusningen med matlagning. Jag tycker det är kul att använda olika sorters råvaror efter vad jag hittar och har hemma. Den här gången blev det kålpudding med röd spetsskål från Österlen. Ris är en råvara som jag inte använder så ofta, och därmed sällan har hemma, så jag tog mathavre i färssmeten istället och det funkade utmärkt. 

 

Min kålpudding

0,5 huvud rödkål, vitkål eller spetskål (ca 1 kg)

1 msk rapsolja

1 msk ljus sirap

1 msk soja

1 msk vatten

Salt, svartpeppar

Strimla kålen och fräs den i oljan på medelvärme i några minuter. Krydda med sirap, soja, salt och peppar. Häll på vattnet och låt det koka ihop lite.

 

Färssmeten:

1 dl mathavre eller matvete + 2,5 dl vatten 

400 gr nöt- eller blandfärs

2 ägg

2 dl mjölk

1 tsk salt

0,5 tsk timjan

1 krm svartpeppar

 

Koka grynen enligt anvisning på paketet och låt svalna något. Blanda samman övriga ingredienser till färssmeten och tillsätt grynen sist.

Lägg hälften av kålen i botten på en ugnsfast form. Lägg över färssmeten och avsluta med resten av kålen. Grädda kålpuddingen i 175 grader i 30-40 minuter.

Servera kålpuddingen med rårörda lingon, potatis och sky- eller gräddsås.