Idag viner vinden utanför knuten och björkarna hemma hos mig släpper sina sista guldgula blad. Jag är tacksam för att trädet har behållt sina vackra färger så länge i år. Jag älskar att strosa runt i bokskogen med magiska vackra löv runt omkring mig. 

Förra helgen bakade jag en äppelpaj av äpplen som jag fått från min fina svärmor. Den här pajen var riktigt knäckig och god. Jag tycker att det ska vara mycket äpplen i en äppelpaj, så snåla inte med äpplena. En del blandar runt äpplena med socker och kanel i ugnsformen men det tycker jag är onödigt, de är så goda ändå.

 

Knäckig äppelpaj

5-6 goda svenska äpplen (t.ex min favorit Aroma)

150 gr smör

1 dl strösocker

1 dl ljus sirap eller honung

0,5 dl vispgrädde

3 dl havregryn

1 dl mandelmjöl, majsmjöl eller vetemjöl

1 tsk flingsalt

0,5 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och klyfta äpplena och lägg i en smord ugnsform. Smält smöret och låt det bli gyllenbrunt. Tillsätt socker, sirap/honung och gräde och låt koka i 3 minuter. Vänd ner havregryn, mjöl, salt och bakpulver. Bred smeten över äpplena och sätt in formen i ugnen. Grädda äppelkakan i 30-40 minuter.

Låt pajen svalna något och servera den med en klick grädde.