Så här på hösten älskar jag att sätta på ett långkok på spisen en dag när jag vet att vi mest ska vara hemma. Och om jag vet att jag ska iväg nån timme eller två, som idag när jag ska med sonen på gymnastikträning, startar jag igång grytan och sätter den sedan i ugnen på 100 grader.

Det här är en mustig och ljuvligt god gryta med massor av smak. Se till att koka den ordentligt så att köttet blir riktigt mört och gott. 

 

Marockansk gryta

500 gr högrev

1 gul lök

5 vitlöksklyftor

1 bit ingefära (ca 3 cm)

1 msk paprikapulver

1 msk spiskummin

1 tsk socker

0,5-1 tsk kanel

3 msk tomatpuré

4 dl vatten

1 oxbuljongtärning (fond de chef) eller oxfond

1 burk krossade tomater

3 morötter

1 liten zucchini

100 gr torkade aprikoser

 

Putsa eventuellt högreven och skär den i stora tärningar. Bryn köttet i lite olja på hög värme tills det får fin färg. Salta och peppra med svartpeppar. Hacka lök och vitlök samt riv ingefäran.

Blanda ihop paprikapulver, spiskummin, socker och kanel. Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddblandningen i några minuter, vänd ner det i köttet och blanda runt ordentligt. Tillsätt tomatpuré, vatten, oxfond och krossade tomater. Låt grytan puttra, på svag värme under lock i minst 1-2 timmar. Skala och strimla morötter och zucchinin samt hacka aprikoserna under tiden. Lägg ner dessa och koka ytterligare ca 15 minuter. Smaka av grytan!

Servera med bulghur, cous cous eller goda gryn.