Färsk hel kyckling är verkligen underskattat tycker jag. Så varför inte köra igång ett långkok i helgen?Jag tycker att det är väldigt mysigt att vara inne och stöka i köket när det ruskar utanför fönstret. Särskilt om jag börjat morgonen med en skön skogspromenad och längtar in i värmen igen.

Här är ett recept på kycklingbuljong som går att använda till mycket.  Och det är verkligen värt besväret att koka sin egen buljong, så gott, enkelt och helt naturligt. Det som du inte använder direkt är perfekt att frysna ner i tärningar eller istärningspåsar och stoppa i frysen- Se då till att reducera ner din buljong ordentligt så den är riktigt koncentrerad. 

 

Kycklingbuljong

1 skrov från en kyckling

2 gula lökar

2 morötter

1 palsternacka

1 liten bit rotselleri

2 vitlöksklyftor

2 liter vatten

0,5-1 msk salt

10 svartpepparkorn

2 lagerblad

0,5 tsk timjan

Persiljestjälkar

 

Skala och klyfta löken och vitlöken samt slanta morötterna, palsternackan och rotsellerin. Skölj kycklingskrovet och lägg det i grytan, häll på kallt vatten. Låt det koka upp och skumma sedan av ytan. Tillsätt grönsaker och kryddor och koka upp. Koka buljongen, under lock, på svag värme i minst 1 timme, gärna 2-3 timmar. Ta upp skrovet ur spadet och reducera buljongen ytterligare. Sila buljongen genom en finmaskig sil och låt den svalna i vattenbad om du inte ska använda den direkt. Buljongen går utmärkt att frysa.