Det här är en av mina absoluta favoritsoppor. Ingredienserna är stapelvaror som jag alltid har hemma och morotssoppan går snabbt att laga till. Det här är en vegetarisk soppa med härligt sting och nyttiga linser som värmer och mättar gott i magen. Perfekt att ha med i termos på skogsutflykten eller att äta hemma en kulen kväll. Jag köper alltid ekologiska morötter, både för sakens skull men även för att de ekologiska morötterna är så himla mycket godare. 

 

Morotssoppa med ingefära och kokosmjölk (4 port.)

600 gr morötter

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1-2 msk riven ingefära

0,5 msk gurkmeja

1,5 dl röda linser

8 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar (eller motsvarande mängd grönsaksfond)

1 burk kokosmjölk

Saft av 1 lime

Cayennepeppar

Hacka lök och vitlök, och grovriv morötterna. Fräs morötter och lök i lite olja. Tillsätt ingefära, gurkmeja, linser, vatten och buljong/fond. Koka 10-15 minuter. Tillsätt kokosmjölken och koka upp.  Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med lime, cayenne och eventuellt lite salt.

Servera morotssoppan med rostade pumpafrön på toppen.