Idag när solen äntligen tittade fram efter sin långa frånvaro, tog jag mig en uppfriskande höstpromenad i spåret. Så ljuvligt med dessa höstfärger på träden och rasslande höstlöv under fötterna. Enligt mig är det få maträtter går upp mot en god fisksoppa när det är kyligt utomhus. Den här fisksoppan har hängt med mig länge och är en favorit hemma hos mig. Ibland, om jag har petiga barn till bordet, så mixar jag sönder löken och fänkålen med lite buljong. Och om jag vill ha soppan lite lyxigare, så blandar jag ner skalade räkor eller blåmusslor och ibland en skvätt grädde. 

 

Saffransdoftande fisksoppa

400 gr torsk eller kolja

200 gr laxfilé

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 fänkål

2 morötter

6 potatisar

1 liter vatten

1 burk hela tomater

2 grönsaks- eller kycklingbuljongtärningar (gärna Fond de chef)

1 dl torrt vitt vin

1 apelsin (saften)

1 pkt saffran

1 tsk gurkmeja

0,5 tsk timjan 

3 msk olivolja

Svartpeppar och cayennepeppar

Hacka lök, vitlök och fänkål, fräs det i oljan. Häll över vinet och låt det koka in. Tillsätt sedan vatten, buljong, tomater, gurkmeja och timjan och låt koka upp. Strimla morötterna, tärna potatisarna i mindre tärningar och lägg ner dem i grytan. Låt koka tills grönsakerna är mjukna, ca 20 minuter. Tillsätt saffranet och smaka av med salt och peppar. Dela fisken i bitar och lägg ner bitarna i den kokande grytan, sjud dessa i ca 4-5 minuter.

Servera fiskgrytan rykande varm, gärna med aioli och ett bröd är gott till.