Grönt är en färg som verkligen tilltalar mig, det känns så uppfriskande och stärkande. Och snart slår alla träd ut sina blad och det blir sagolikt vackert i bokskogen längs mitt promenadstråk. Jag längtar! Blunda och tänk på grönt några sekunder, vad dyker då upp för dig? Jag tänker ju ofta i termen mat och ser gröna krispiga salladsblad, broccoli, äpplen, lime, basilika... och pesto. Men även ljusgröna bokblad, gröna åkrar, nyklippta fotbollsplaner... Och så min limegröna vägg över spisen i köket såklart, den livar upp upp den vita köksinredningen. 

Grönt är skönt helt enkelt. De flesta av oss behöver dessutom få i sig ännu mer grönsaker, så varsågod och testa den här! Grön ärtpesto är gott till blanda annat rimmad eller stekt fisk. 

 

Grön ärtpesto

0,5 dl solrosfrön

0,5 dl pumpafrön

3 dl gröna ärtor

1 vitlöksklyfta

50 gr riven parmesanost

3 msk olivolja

Eventuellt 0,5 dl hackade örter som t.ex. dill, persilja, mynta eller basilika

 

Spola ärtorna i kallt vatten så de tinar. Rosta solros- och pumpafröna i torr stekpanna. Mixa sönder dem i en matberedare. Tillsätt ärtor, hackad vitlök, örter, riven parmesan och kör det slätt, tillsätt oljan sist. Smaka av med salt och svartpeppar. Späd eventuellt med lite kallt vatten till önskad konsistens.

 

Servera den gröna ärtpeston som ett tillbehör till stekt fisk eller vegetariska biffar. Eller blanda den med nykokt pasta och toppa med rökt lax, som en variant på klassikern Pasta Pesto.