I veckan hoppade en elak förkylningsbacill på mig, bara så där. Eller om jag ska var riktigt ärlig så fick jag den nog av lillebrorsans små gullisar som jag träffade förra helgen. Småbarnsbakterier är verkligen inget att leka med. Dagen innan det, så klämde jag dessutom min höger hand och fick åka till sjukan och strippa ihop två fingrar. Men om man ändå är lite skadad, så kan man ju vara förkyld på samma gång, eller?!

När jag pratade med en av mina bästisar häromdagen, så fick jag tipset av henne att dricka guldmjölk för att piggna till. Denna guldgula dryck består av gurkmeja (som ska vara väldigt antiinflammatorisk), peppar, honung, kokosolja och vegetabiliska mjölk. Guldmjölken ska enligt författaren till ”Den självläkande människan” Sanna Ehdin vara otroligt hälsosam och bland annat verka antiinflammatoriskt, läkande, renande och även förbättra matsmältningen. Så nu har jag kokat min första sats med gurkmejapasta och även provsmakat den och tyckte att guldmjölken var förvånansvärt god. Den kan nog bli beroendeframkallande för mig, som mitt favoritkvällsthé med ingefära, citron och honung. Så ikväll, ska jag göra mig en god kopp med guldmjölk på kokosmjölk, och dricka den framför en härligt sprakande brasa. 

 

Guldmjölk

Gurkmejapasta

0,5 dl gurkmeja

1,5 dl vatten

2 krm svartpeppar

Sjud allt på låg värme i 10 min. Häll upp i en ren glasburk och ställ i kylskåpet. Gurkmejapastan håller i ca 2 veckor.

 

Guldmjölk

3 dl osötad, gärna vegetabilisk mjölk (kokos-, havre- eller mandelmjölk)

1 tsk gurkmejapasta

1-2 krm malen eller nymortlad kardemumma

0,5 -1 tsk honung

1 tsk kokosolja

1 uns cayennepeppar och 1 uns svartpeppar

Ev. lite vaniljextrakt

 

Koka försiktigt upp mjölk, gurkmejapasta och kryddor tills det ryker. Blanda ner honung och kokosolja. Drick guldmjölken direkt, rör om då och då.

Sanna Ehdin tycker att drycken ska drickas 1-2 gånger om dagen, gärna