Igår kväll låg jag i min egen säng, med en nästan euforisk känsla, och funderade över de senaste dagarna på Österlen . Skrev ner några små ord med stor innebörd: energi, glädje, vänskap, stillhet, balans, tacksamhet...

Österlen levererar alltid tycker jag, det öppna landskapet är så vackert och går rakt in i mig. Så att få tillbringa en helg där och dessutom laga mat med de allra finaste av råvaror från Bondens skafferi, har varit otroligt inspirerande. Och att ha vännen Ewa som kock vid min sida är ju en stor glädje i sig. 

Idag känner jag mig otroligt energisk och tillfreds med livet. Hello Everydays Harmoni-helg på Kafferosteriet blev otroligt lyckad. Så underbart att få spendera en lång helg med massor av härliga, glada och positiva tjejer. Vilken energikick! Min fantastiska vän Ella har levererat många olika inspirerande och energigivande träningspass, allt ifrån mjuk och skön Body Balance till Tabata på Kafferosteriets innergård. Min egen och alla andras kroppar har verkligen fått sig en utmanande omgång. Kanske är det nån mer än jag som har ett uns träningsvärk idag. Men vet du vad, jag älskar träningsvärk. 

På ett av de mer stillsamma passen pratade Ella om vikten av att samla och ta till vara på energi. Vi utsätts ju hela tiden för prövningar av olika slag, både på jobbet och på fritiden och då är det otroligt viktigt att ha lite att ta av. Jag har lärt mig den hårda vägen kan man säga. Så tacksam och glad över att helgen blev så bra. Nu känner jag att jag har samlat på mig massor av ved.

Så till er underbara tjejer som var med, här kommer receptet på fredagens middag. Håll utkik, under veckan kommer jag att lägga upp alla helgens recept här på bloggen. Först ut är tomatrisotton som vi serverade med kyckling och broccolisallad. Inspiration till den här rätten har jag fått från Zeta. De har en färdig blandning av gryn som heter Fem gryner, mycket användbar och snabblagad, en bra kolhydratkälla som ger långsam energi. 

 

Tomatrisotto på gryn 4 port.

 200 gr matvete, mathavre eller blandade gryner.

1 gul lök

1/2 fänkål

1 röd chili

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 dl vitt vin

1 burk körsbärstomater

250 gr cocktailtomater

1 tsk honung

Bladpersilja

Salt och svartpeppar

Koka upp vatten, tillsätt grynen och koka nästan klart. Hacka lök, fänkål, chili och vitlök, fräs i olivoljan. Tillsätt matlagningsvin och körsbärstomaterna och koka i några minuter. Klyfta cocktailtomaterna och blanda ner dem samt de kokta grynen och hackad bladpersilja. Ge rätten ett uppkok och smaka av med salt och svartpeppar. Strö över parmesanost vid servering.

 

Broccolisallad med äpple

 100 gr ruccola eller badyspenat

1 syrligt äpple (Aroma)

1 broccoli

1 citron (saft och skal)

2 msk olivolja

Eventuellt 1 tsk honung

Flingsalt, svartpeppar och chiliflakes

Strössel: torkade tranbär, rostade frön eller nötter.

Skär broccolin tunt med kniv eller mandolin. Strössla över lite flingsalt och massera broccolin lätt. Riv citronzest, pressa citronen och blanda med olivolja och chiliflakes. Rör ihop allt!

Skär äpplet i tunna skivor eller båtar. Varva ruccola eller spenat med äpplen och den marinerade broccolin. Avsluta gärna med lite ”strössel”.

 

Raw hallonsorbet 

500 gr frusna hallon

2 frusna små bananer i bitar

1 msk honung

Eventuellt 1 dl kokosgrädde (jag använde inte det i fredags men det är väldigt gott)

Eventuellt 1 krm vaniljpulver

Lägg allt i en matberedare och mixa till en sorbet. Strössla gärna över rstade kokosflakes och lite mörk choklad. Avnjut sorbeten direkt!