Rödbetor hör hösten till och just nu är de fantastisk fina och goda! För att inte tala om dess kusin polkabetan, snyggare rotfrukt. får man leta efter. Rödbetan har en fantastiskt vacker färg och innehåller massor av lösliga fibrer, antioxidanter och även folsyra som är viktigt för gravida kvinnor. Rödbetor kan dessutom öka vår prestationsförmåga och även sänka blodtrycket hos vissa personer. Och vem vill inte bli snabbare och starkare? Jag vill alltid få ännu mer energi! Rödbetan har en lite jordig smak och blir sötare och mjukare när den tillagas. Varför inte laga en värmande soppa med smak av ingefära och lime?

Bönbrödet nedan är en favorit i repris. Det blir så gott och saftigt med bönor i brödet, så har du inte redan testat, så prova nu. De extra proteinerna och fibrerna får du på köpet. 

 

Rödbetssoppa med chili och ingefära 4 port.

6 stora rödbetor

1 gul lök

3 msk olivolja

3 cm färsk ingefära

2 vitlöksklyftor

1 röd chili

7 dl vatten

1 grönsaks- eller kycklingbuljongtärning

1 lime eller citron

Salt och svartpeppar (ev. chiliflakes)

Skala och riv rödbetorna grovt. Finhacka löken. Riv ingefäran och vitlöken samt finhacka chilin. Fräs rödbetor och lök i oljan några minuter utan att det tar färg. Tillsätt ingefära, vitlök och chili och fräs runt. Tillsätt vatten och buljong. Låt småkoka i 10-15 minuter. Mixa eventuellt soppan med mixerstav och smaka av med lime, salt och peppar samt chiliflakes om du vill ha mer hetta.

Servera gärna en getostkräm till soppan.

 

Getostkräm

Recept på en höft som man brukar säga :)

1 bit god getost (vi använde den lokala varianten Britta)

Lite turkisk yoghurt

Lite honung

Lite flingsalt

Mosa eller mixa ihop krämen och smaka av.

 

Bönbröd eller bönbaguetter

 250 gr  vita bönor eller kikärtor 

50 gr jäst

5 dl vatten

0,5 dl raps- eller olivolja

1 msk honung

2 tsk salt

1 dl grovt rågmjöl

2 dl havregryn eller havrekli

9-10 dl Manitoba vetemjöl

 

Mixa sönder kikärtorna eller bönorna med 3 dl av vattnet. Koka upp 2 dl vatten och blanda sedan ner ärtmoset i det varma vattnet. Kontrollera så att temperaturen på degvätskan är fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll sedan ner degväskan samt salt, olja och honung. Rör runt så att jästen löser upp sig. Tillsätt mjölet och arbeta degen rejält, gärna 5-10 minuter. Låt jäsa ca 45 minuter. Häll ut degen på bakbordet och dela den i två delar. Dra isär degen och vrid tills det bir två avlånga baguetter eller forma två bröd. Lägg på bakplåtspapper och jäs 30 minuter. Grädda baguetterna i 250 grader i ca 15 minuter. Gör du bröd så sätt in dem i 250 grader men sänk värmen efter 10 minuter och grädda i ytterligare 20 minuter på 175 grader.