Fortsättning följer....

Innan lördagens lunch hann vi även med ett härligt pass på Sandhammaren i solskenet. Det här är en fantastiskt vacker strand som sträcker sig så långt ögat kan nå. Här joggade vi i strandbrynet och körde svettiga och roliga intervaller med Ella. Så härligt uppfriskande att få en timme vid havet och att borra ner tårna i sanden ännu en gång i år.

Kul att servera fisk när man nyss har fyllt lungorna med havsluft. Jag älskar fisk och torsk är helt klart en favorit. Torskryggen är ju finast, men det funkar bra att använda torskfiléer istället. Trots att det är flera moment i receptet här så tycker jag att det här är en hyfsat enkel rätt att laga. Du kan göra annat under tiden menar jag :)

 

Rimmad torskrygg med långbakade tomater, kål, pepparrot och skirat smör

Långbakade tomater

400 gr cocktailtomater

2 msk olivolja

1 tsk honung

1 tsk vit balsamvinäger

Flingsalt, svartpeppar

Dela tomaterna om du vill. Lägg tomaterna i en ugnsfast form. Blanda ihop olivolja, honung, vinäger, flingsalt och svartpeppar. Häll dressingen över tomaterna och blanda runt. Baka tomaterna i 125 grader i 1-2 timmar.

 

Rimmad torskrygg

700-800 gr torskrygg

5 dl vatten

0,25 dl salt

1 msk strösocker

Blanda kallt vatten, salt och socker tills det löser sig. Dela torsken i portionsbitar och lägg ner den i saltlagen. Låt torsken rimma i ca 30 minuter. Ta upp torsken och lägg dem i en ugnsfast form. Baka torsken i 125 grader tills innertemperaturen är 55 grader.

 

Sauterad kål

1 klyfta röd kål

1 bunt grönkål

0,5 citron (zest och saft)

25 gr smör

Salt och svartpeppar

Strimla kålen grovt.  Fräs rödkålen i hälften av smöret i några minuter, salta, peppra och smaka av med lite citron. Gör likadant med grönkålen.

 

Skirat smör

50-100 gr smör

Låt smöret smälta sakta i en gryta på låg temperatur. Låt det stå några minuter tills det klara skirade smöret ligger överst. Häll försiktigt upp det skirade smöret i en liten kanna och släng bottensatsen (mjölk och salter samlas på bottten).

Servera torsken och tillbehör med massor av riven pepparrot!