Mellanmål är viktigt även för vuxna. Regelbundna måltider, gärna 5 gånger om dagen, hjälper kroppen att hålla blodsockret och ångan uppe och vi slipper hamna i djupa blodsockerdalar. Och det är ju bra, för det är när vi har blodsockret i skorna som vi riskerar att trycka i oss en stor chokladbit på vägen hem från jobbet…

Här kommer recepten på lördagens energivande mellis: Risentas fröknäcke samt vår variant på chiapudding.

Ordet chia betyder visst styrka och dessa små frön är otroligt näringsrika. De innehåller nyttiga Omega 3 fettsyror, protein, fibrer samt även mineraler som kalcium och kalium men däremot inte så mycket kolhydrater.

 

Fröknäcke 2 plåtar försvinnande goda

4 dl majsmjöl

2 dl solrosfrön

1 dl linfrön

1 dl psylliumfrön

1 dl raps- eller olivolja

4 dl kokande vatten

Ev. 1 msk mortlade fänkålsfrön

Topping: flingsalt och pumpa- eller solrosfrön

Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Blanda samman alla torra ingredienser. Häll över det kokande vattnet och oljan och rör runttill et smet. Klicka ut smeten på två bakplåtspapper. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå och dra med handen eller kavla ut till en tunn platta. Toppa med flingsalt och frön. Grädda i ca 45 minuter till knäcket har fin färg och känns torrt. Låt kallna och bryt sedan bitar.

Chiapudding

2 dl naturell yoghurt eller mjölk som t.ex kokos- eller mandelmjölk.

2-3 msk chiafrön

Lite honung eller vaniljpulver

Smaksättning: t.ex apelsin, vanilj och kanel eller blåbär, hallon, lingon, mango, rivet äpple…. 

Blanda allt och låt stå i minst 2 timmar innan servering. Toppa gärna med frukt, bär eller nötter och frön.