Jag gillar nyttiga godsaker och den här maffiga rawkakan med mängder av cashewnötter och blåbär bjöd vi på vid välkomstfikat på Kafferosteriet för en månad sen. I eftermiddags slog det mig att jag glömt att lägga ut receptet så nu kommer det här. Den här kakan behöver påbörjas i tid. Börja med att blötlägga cashewnötterna i kallt vatten över natten eller åtminstone några timmar. Kakan ska sedan frysas före servering.

Tyvärr glömde jag att fota kakan, så den får här symboliseras av en liten blåbärspojke, min gulliga lilla brorson. Han älskade att mumsa på blåbär från kvist i somras när skogen var full av bär.

 

Raw Blueberry Cake

Chokladbotten:

4 dl urkärnade färska dadlar

1 dl kakao

2 msk kokosolja

1 krm salt

Mixa samman ingredienserna till en deg med hjälp av en matberedare. Rita av och klipp ut ett bakplåtspapper som passar botten på din springform. Tryck ut degen i botten på formen. Ställ kallt medan du gör fyllningen.

Blåbärsfyllning:

4 dl blötlagda cashewnötter

1 dl smält kokosolja (eller rapsolja)

4-5 dl frusna blåbär 

2-3 ekologiska citroner (saft och skal)

Häll av de blötlagda cashewnötterna och skölj dem i kallt vatten, låt rinna av ordentligt. Mixa nötterna med blåbär och citronsaft samt rivet citronskal. Tillsätt honungen och sist kokosoljan. Mixa sedan ihop fyllningen. Häll den över chokladbottnen och ställ kakan i frysen. Servera gärna kakan halvfrusen.