Jag gillar verkligen allt-i-ett-grytor, otroligt smidigt när man har mycket på gång. Det här är en mustig och god kycklinggryta med många härliga smaker. Kycklinggrytan kan stå på spisen och småputtra medan du gör något annat. Jag tänker ge mig på en fartfylld runda med min nyservade MTB i skogen imorgon. Då gör jag i ordning kycklinggrytan på spisen och sedan låta den koka klart i ugnen på 100 grader medan jag cyklar. Den här kan med fördel stå i ugnen i minst 1 timme. Med en bra planeringen kommer man långt!

 

Kycklingryta med pumpa, tomater och svamp 4 port.

4 kycklingklubbor eller 8 kycklinglår

500 gr butternutpumpa eller sötpotatis

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

150 gr champinjoner

80 gr Pancetta eller bacon (i tärningar)

1 burk plommontomter

1,5 dl rött vin

2 lagerblad

0,5 tsk rosmarin

0,5 tsk timjan

2 msk olivolja

Salt och svartpeppar

Hacka lök och vitlök. Skala och skär pumpan eller sötpotatisen i stora bitar. Dela champinjonerna i fjärdedelar. Hetta upp en stekgryta med olivolja, tillsätt pancetta, gul lök, vitlök, lagerblad, rosmarin och timjan, fräs några minuter. Dela låret från kycklingklubban om du har det. Lägg ner kycklingen i grytan och häll över vinet, låt koka ihop några minuter. Tillsätt sedan plommontomaterna, pumpan/sötpotatisen samt champinjonerna. Koka upp grytan och låt den sedan sjuda i ca 45 minuter. Smaka av grytan med salt och svartpeppar.

Servera med goda gryn eller ett gott bröd.