Jag har nog ett hundratal kokböcker hemma hos mig. En av mina kockidoler är Jamie Oliver. Jag har följt honom från han som ung kille började som den Nakna tv-kocken, fram till idag. Och vilken resa han har gjort! Nu har han gett ut en ny, superfin kokbok som heter Jamies Supermat. Därifrån kommer det här receptet, jag har bara ändrat pyttelite….

Basen i dessa energibollar är aprikoser som innehåller järn och mycket kalium som är bra för musklernas funktion. Bara nyttiga och goda grejer smaksatt med pepparkakskryddor!

 

Energibollar med aprikos och ingefära

125+50 gr cashewnötter

3 msk sesamfrön

3 msk havregryn

100 gr torkade aprikoser

1 - 2 msk färsk, riven ingefära

1 msk honung

1 msk kallt vatten

2 krm kanel

1 krm kardemumma

1 krm kryddnejlika

Mixa 50 gr cashewnötter till ett fint nötsmul att rulla bollarna i.

Rosta cashewnötter och sesamfrön i torr stekpanna. Mixa sedan nötter, frön, havregryn, aprikoser och ingefära tills det är finfördelat. Tillsätt honung och vatten. Mixa igen tills det blir en degliknande konsistens, ha tålamod, det tar lite tid. Rulla till 20 bollar och rulla dem i nötskalet.

Förvara bollarna i kylen i ca 1 vecka, i frysen håller de länge.