Färs i alla former brukar vara en favorit i barnfamiljer, så varsågod att testa det här receptet. Det här är en snabblagad men fräsch vardagsrätt tycker jag. Kalkon- och kycklingfärs är ett hälsosammare alternativ till vanlig bland- eller nötfärs. Färsen smakar inte så mycket i sig själv så det gäller att krydda upp färsen ordentligt. Våga experimentera och krydda helt enkelt!

Kycklingfärsbollar

500 gr kyckling- eller kalkonfärs

3 msk havrekli

3 msk vatten

2 vitlöksklyftor

1 citron (skalet)

2-3 msk färska eller frusna hackade örter som t.ex. basilika eller persilja

1 tsk salt

2 krm chiliflakes

1 krm svartpeppar

Rör ihop havrekli, vatten, riven vitlök, citronskal, örter, salt, peppar och chiliflakes, låt svälla några minuter. Blanda ner färsen och blanda runt ordentligt. Rulla färsen till 20 bollar, vänd runt bollarna i paneringen och stek dem sedan i rapsolja.

Panering:

1 dl panko ströbröd

1 dl havrekli

Rapsolja

 

Zucchini- och morotsnudlar

1 liten zucchini

2-3 morötter

1 msk citronsaft

2 msk olivolja

Salt och peppar

Hyvla zucchninin tunt med en osthyvel eller potatisskalare. Skala morötterna och hyvla dem oxå. Blanda ihop olivolja och citronsalt med salt och peppar. Massera in vinägretten i grönsaksnudlarna och smaka av. 

Servera färsbollarna med zucchini- och morotsnudlar samt eventuellt en kall yoghurtsås eller tzatziki och sallad på gröna blad.

Och vill du ha mer barnvänliga kolhydrater så blanda morotsnudlarna med ris- eller äggnudlar.