Världens godaste lussebullar, kan det möjligen vara dessa?!

Häromdagen var äldste sonen hemma från skolan och var krasslig. Men på eftermiddagen piggnade han till och vill baka årets första lussebullar. Och då måste man ju passa på att ta tillfället i akt. När degen var färdigjäst kom även lillebror och hans kompis och vill vara med och smaka på degen och snurra lussisar.

Jag gillar (till min mans förtret som älskar när jag har bakat) att dela med mig. Och jag bjuder alltid frikostigt bort lussisar och bullar när jag har bakat eftersom de allra godast samma dag. Tycker att det är så roligt när vännerna blir glada!  Vännens son F tyckte att det här var de godaste lussebullar han hade ätit. 

Hemligheten med goda lussebullar är en mjuk och smidig deg. Med andra ord var sparsam med mjölet när du blandar degen. Min lussedeg är alltid lite lös och lussisarna blir saftiga och goda. Kom ihåg att ha lite mjöl på bakbordet så att de inte fastnar när du bakar ut dem. Och glöm inte bort att ha roligt när du bakar!

 

LUSSEBULLAR MED KESELLA 35 st

50 gr jäst

100 gr smör

5 dl mjölk

250 gr naturell kesella eller kvarg

1 dl socker

0,5 tsk salt

1-2 pkt saffran

13-14 dl vetemjöl

 

Topping:

1 ägg

1-2 dl russin

 

Smält smöret i en gryta. Blanda ner saffranet, mjölken och kvargen, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke, häll över degvätskan samt socker och salt och blanda runt. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen i minst 5 minuter. Känns den alldeles för lös så häll i lite till vetemjöl, annars låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Häll ut degen på mjölat bakbord och forma dina lussisar. Tryck ner russin om du vill.

Jäs i 20-30 minuter och pensla sedan med ägg.

Grädda lussisarna i 225 grader i 6-8 minuter beroende på storlek.

Lägg dem att svalna på galler och frys direkt om du inte ska äta upp alla på en gång.