Grönkål är en riktig supergrönsak som bland annat innehåller massor av antioxidanten polefenol. Kål är dessutom fyllt av nyttiga fibrer. Jag testlagade den här mustiga grönkålsoppan ikväll och den fick högt betyg från hela familjen. 

 

GRÖNKÅLSSOPPA MED CHORIZO och bönor

 5 stora potatisar

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 morötter

1 röd paprika

1 burk stora vita bönor

125 gr grön-eller svartkål

250 gr cocktailtomater

80 gr chorizo (tunt skivad)

1 liter kycklingbuljong

1 lagerblad

Timjan

Chiliflakes

 

Hacka lök och vitlök, fräs mjukt i lite olivolja i en gryta. Skala potatisen och morötterna och skär i tärningar, lägg ner dem i grytan. Häll över buljongen samt lagerbladet och lite timjan. Låt soppan koka i 10-15 minuter minuter. Ansa kålen (ta bort de hårda nerverna) och grovhacka den och paprikan. Dela cocktailtomaterna. Stek chorizon knaprig i en stekpanna och tillsätt den till soppan. Tillsätt grönkålen, paprikan, cocktailtomaterna och bönorna till soppan och koka i 2-3 minuter. Smaka av soppan med chiliflakes och svartpeppar. 

Toppa din goda soppa med parmesanost. Servera gärna quesadillas till.