Igår hade jag verkligen en riktigt mysig första adventssöndag. Dagen började med frukost med goda vänner. Sedan förgylldes dagen av roliga uteaktiviter, på både skridskor och MTB-cykel, i underbart härligt väder. Och när mörkret kom krypande, tände jag mina adventsstjärnor och massor av ljus och bjöd på adventsfika med lussisar och min papparkaksrullårta, Sist men inte minst, helgens bästa avslut, ett pass body balance med Ella. 

Vill du testa att baka min pepparkaksrulltårta så börja med att ta fram de frusna lingonen. Rör lingonen med florsockret och låt dem stå framme och tina, mikra dem eventuellt några sekunder på låg effekt om det behövs (de ska knappt vara tinade när de läggs i mascarponekrämen)

 

PEPPARKAKSRULLTÅRTA MED MASCARPONELINGON 12-16 bitar

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

0,5 tsk kryddnejlika

0,5 tsk ingefära

Sätt ugnen på 225-250 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper och vik upp kanterna en centimenter. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Sikta ner potatismjöl, bakpulver och kryddor, vänd försiktigt runt i smeten. Häll smeten på bakplåtspappret och grädda i 5-6 minuter. Ta fram ett nytt bakplåtspapper och strö ut en matsked socker på det. När rulltårtan är klar, låt den stå några minuter, vänd sedan upp den på det nya bakplåtspappret. Dra försiktigt bort det första bakplåtspappret, pensla med kallt vatten på pappret om det sitter fast hårt. Låt rulltårtan svalna medan du gör mascarponekrämen.

 

Mascarponelingon

125 gr Mascarpone (1/2 burk)

1 dl vispgrädde

2 dl frusna lingon + 1 msk florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 krm vaniljpulver

Vispa grädden med vaniljsockret och vaniljpulvret. Blanda ner mascarponen och rör runt ordentligt. Vänd ner lingonen. Bred mascarponelingonen över den kalla rulltårtan och rulla ihop den hårt (från långsidan). Avsluta med att rulla in den i bakplåtspappret. Förvara den så tills den ska serveras. Vid serveringen, skär rulltårtan i bitar.