I helgen var jag hos min svärmor och svärfar i äppelriket och plockade massor av fantastiskt fina äpplen. Jag är fascinerad av äpplen och dess mångfald med tanke på smak, doft, färg, syrlighet, krispighet och form, det finns ju himla många olika sorter. Jag fick med mig både Ingrid Marie, Aroma, Fagerö och Filippa hem, så nu är garaget fullt av goda äpplen. Det gäller det att inte glömma bort dem där nu utan nu är min utmaning att äta, baka och laga nåt av alla äpplena. 

Igår eftermiddag blev jag, som av en händelse, sugen på att baka och jobba med en jäsdeg. Jag bakade de här frallorna, de blev saftiga och goda!

 

Lingon- och äppelfrallor

5 dl vatten

2,5 dl naturell yoghurt

2 dl lingon

2 små äpplen

2 tsk salt

2 msk honung

2 msk smör eller rapsolja

3 dl havregryn

1,5 dl rågkross

13-14 dl Manitoba vetemjöl

 

Koka upp häften av vattnet med smör/rapsolja och rågkross. Tillsätt sedan yoghurt, lingon och grovrivna äpplen. Rör runt och känn så att degvätskan håller ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över den ljumma degvätskan. Tillsätt salt, honung, havregryn och vetemjöl. Arbeta degen ordentligt, gärna i 10 minuter. Låt den jäsa till dubbel storlek, 30-40 minuter. Häll upp degen på arbetsbänken, dela i 24 bitar och rulla till frallor. Jäs igen i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda frallorna i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.