Så var det fredag igen... veckorna går så fort trots att det är november och småsurt väder mest hela tiden. Idag när man tittar ut får man en känsla av att det nog inte blir nåt dagsljus. Nu längtar jag efter advent! Jag längtar efter alla ljus, efter mina ljusstakar, grön mossa på fat och mina nya, ursnygga röda Marimekko-kuddar som är på väg. Så länge får man passa på att mysa så gott det går med höstens goda mat och mysigt sällskap i brasvärmen. 

Om man har jägare i släkten händer det att man får en älgstek eller två. Och vad kan vara godare, mer ekologisk och närodlat än viltkött från bygden där man bor? Men om man inte får tag på älgkött så kan man självklart laga rätten på nötkött istället. I min familj är alla väldigt förtjusta lågtempererat kött och med en bit älg av god kvalité är det verkligen supergott. En riktig lyxrätt om du frågar mig.

 

Älgstek med jordärtskockspuré, brynt svamp, picklad rödlök och rårörda lingon

Lågtempad älgstek

800 gr älgstek av god kvalité (t.ex. entrecote eller biff)

25 gr smör

Salt, svartpeppar

Några kvistar timjan

Sätt ugnen på 125 grader. Putsa älgsteken och bryn den i en klick smör. Salta och peppra rejält. Lägg älgen i en ugnsfast form och stick gärna ner några timjanskvistar runt om. Sätt in älgen i ugnen, tryck ner en termometer i den tjockaste delen och laga steken till innertemperaturen är 64-65 grader. Ta ut steken och låt den vila en stund, lägg över ett smörpapper om du vill. Skär den sedan i centimetertjocka skivor.

 

Jordärtskockspuré

300 gr jordärtskockor

500 gr mjölig potatis t.ex. King Edvard

2-3 dl mjölk

25 gr smör

Salt och svartpeppar

Skala potatisen. Koka upp en gryta med vatten, doppa ner oskalade jordärtskockor i en minut, ta sedan upp och skala dem. Koka potatisen och jordärtskockorna i slatat vatten. Värm upp mjölken och smöret. Vispa sönder potatisen och kockorna med en elvisp, tillsätt den varma mjölk och vispa lite till.  Krydda moset med salt och peppar, smaka av.

 

Picklad rödlök

3 rödlökar

0,5 dl ättiksprit

1 dl socker

1,5 dl vatten

Skär rödlöken i smala båtar eller skivor.

Koka upp ättiksprit, socker och vatten till en ättikslag.

Slå den varma lagen över rödlöken och låt svalna.

 

Servera rätten med brynt svamp, rårörda lingon och sallad på babyspenat.