Idag har Ella och jag serverat julfrukost på bästa barnkliniken, så himla trevligt!

Julfrukosten startade med en härligt god julsmoothie, fullproppad med antioxidanter, vitaminer och nyttigt fett. Sedan bjöds det bland annat på hembakat vörtbröd, fröknäcke, julskinka, rödbetssallad, apelsin- och stjärnanissill, ägghalvor, kallrökt lax med romsås, risgrynsgröt och som avslutning kaffe med hembakade godsaker.

 

JULSMOOTHIE

125 gr blåbär

125 gr lingon

1 avokado (eller 100 gr frusen)

1 apelsin

1-2 msk riven ingefära

1 msk honung

1 msk chiafrön

3-4 dl mandel-, kokos- eller havremjölk

Eventuellt 1 krm kanel och 1 krm malen kardemumma för juligare smak.

Dela avokadon i mindre bitar och pressa apelsinen. Mixa samman allt med mixerstav och häll upp i glas.

 

APELSIN- OCH STJÄRNANISSILL

450 gr inläggningssilll (5-minuters sill, gärna hela filéer)

1 liten rödlök

1 apelsin (zest)

0,5 citron (zest)

1 liten fänkål

Ättikslag:

1 dl ättikssprit

2 dl strösocker

3 dl vatten

5 stjärnanis

5 vitpepparkorn

2 lagerblad

Koka upp ättikslagen och låt den svalna. Skala och skiva rödlöken. Hyvla fänkålen tunt på mandolin eller med osthyvel. Tvätta apelsinen och citronen noga och skala dem med en potatisskalare, strimla sedan skalet fint. Skär sillen i fina bitar. Varva sillen med den kalla ättikslagen, rödlök, fänkål samt apelsin- och citronzest.

 

RÖDBETSSALLAD  

3 färska, kokta rödbetor

1 liten burk inlagda rödbetor

0,5 gurka

100 gr ättiksgurka

2-3 äpple (Ingrid Marie eller Cox orange)

Skala och kärna ur äpplena och gurkan. Hacka rödbetorna, gurkan och äpplena i likadana små tärningar. Blanda allt och krydda med svartpeppar och lite salt.

Smaksätt med färskriven pepparrot om du vill ha mer sting i din rödbetssallad. 

 

FRÖKNÄCKE

4 dl majsmjöl

2 dl solrosfrön

1 dl gula linfrön

0,5 dl psylliumfrön

0,5 dl chiafrön

1 dl neutral olivolja

4 dl kokande vatten

Eventuellt 1 msk mortlade fänkåls- eller kumminfrön

Topping: flingsalt och pumpa- eller solrosfrön

 

Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Blanda samman alla torra ingredienser. Häll över det kokande vattnet och oljan och rör runt till en smet. Klicka ut smeten på två bakplåtspapper. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå och dra med handen eller kavla ut till en tunn platta. Toppa med flingsalt och frön. Grädda i 45-60 minuter till knäcket har fin färg och känns torrt. Låt svalna och bryt sedan i bitar. Förvara fröknäcket torrt.