Igår bakade jag årets första vörtbröd till årets första riktiga julfrukost. För mig är detta julbak alltid speciellt och i mina vörtbröd knådar jag in massor av julkänsla till tonerna av julklassiker som "Mer jul" och "O helga natt". 

Det här vörtbrödet har blivit en riktig klassiker i min familj. Receptet kommer från en restaurang som jag jobbade på för länge sedan och där bakade vi massor av vörtbröd till julborden. Det här är ett stort recept som ger 4 mindre eller 3 stora limpor. Vörtbrödet går utmärkt att frysa och kan gärna mogna en dag innan man äter det, så baka det i god tid. Hos oss brukar vörten avsmakas dagen före julafton, tillsammans med nygriljerad julskinka och mängder av Västervikssenap. 

 

JULENS VÖRTBRÖD 3-4 st

50 gr jäst

100 gr smör

50 cl porter eller julöl

50 cl julmust

1 dl mörk sirap

1 msk salt

2 tsk kryddnejlika

2 msk mald pomerans

3 dl russin

3 dl havrekli

Ca 2,5 liter rågsikt

Smält smöret i en kastrull, häll på porter och julmust och värm till 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan, sirap, salt, kryddor, havrekli och rågsikt. Arbeta degen rejält, i minst 5 minuter. Tillsätt russin och arbeta degen nån minut till. Låt degen jäsa i ca 45 minuter, till dubbel storlek. Häll ut degen på bakbordet och forma 3-4  limpor. Lägg eventuellt vörtbröden i smorda brödformar. Låt dem jäsa i 30 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader och se till att den är riktigt varm när du sätter in vörtbröden. Sänk ugnen direkt till 200 grader och grädda vörtbröden i ca 30 minuter. När vörtbröden kommer ur ugnen penslar du dem med lite kallt kaffe. Låt svalna på galler.