Lucia är redan här! En kulen och grå dag som denna måste man väl nästan dricka lite glögg när man kommer hem efter årets luciatåg?! Och kanske mumsa på en liten pepparkaka med mascarponelingon till glöggen? Det serverade jag i helgen och det var gott och uppskattat. 

Här kommer receptet på min egen komponerade Roséglögg, den blev mycket god tycker jag! Glöggen är inte så söt och inte så stark, utan bara sådär lagom: 

 

HELLO EVERYDAYS ROSÉGLÖGG

2 flaskor Rosévin

Glöggmix:

2 dl socker (jag tog 1 dl ljust muscovado och 1 dl strösocker)

2 apelsiner

1 citron

3 msk färsk, hackad ingefära

15 kryddnejlikor

5 stjärnanis

1 kanelstång

0,5 krm kardemummakärnor

Skala bort det orangea skalet på en apelsin med en potatisskalare och strimla det fint (eller använd ett zestjärn). Pressa apelsinerna och citronen, häll i en gryta och tillsätt socker och glöggkryddor. Koka upp glöggmixen och låt den koka i några minuter. Ställ den sedan att svalna. Låt gärna glöggmixen stå till sig över natten. 

Servering: Blanda glöggmixen med två flaskor rosévin. Värm försiktigt upp glöggen. Servera den varma glöggen med mandel och tranbär. Mammas pepparkakor med Mascarponelingon är gott att servera till.

 

MASCARPONELINGON

1 burk Mascarpone 

1 msk florsocker

2 dl frusna lingon. 

Blanda mascarponen med florsockret. Tillsätt lingon och låt stå en stund så att lingon tinar lite innan servering.