Fredag igen och dags att förbereda helgens julbestyr! För dig som ännu inte kommit till pepparkaksbaket, måste jag tipsa om min mammas godaste pepparkakor. Otroligt goda peppisar och en smidig deg att jobba med. Det blir många pepparkakor av recepetet, så gör halva om du inte vill ha så många. Eller ge bort hälften av den goda degen till en go vän!

 

MAMMAS GODASTE PEPPARKAKOR

300 gr smör

5 dl strösocker

1 dl ljus sirap

2 dl vatten

1 msk mald ingefära

1 msk kanel

¾ msk malda kryddnejlikor

2 tsk malen kardemumma

1 msk bikarbonat

14 dl vetemjöl (+2 dl vetemjöl till utbakning)

 

Koka upp strösocker, sirap och vatten. Lägg ner smöret i tärningar, rör om tills det har smält. Tillsätt pepparkakskryddorna. Ställ att svalna (i vattenbad går det fort). Blanda sedan ner bikarbonaten och 14 dl vetemjöl och arbeta till en smidig deg. Ställ degen att mogna i kylen, minst ett dygn men gärna längre.

Ett tips är att klä några små lådor med bakplåtspapper och hälla ner pepparkaksdegen, så får du lagom stora bitar att ta fram och jobba med (degen är lös när den är varm).

Kavla ut pepparkaksdegen tunt på mjölat bakbord och ta ut peppisar med mått. Grädda i 225 grader i ca 5 minuter.