Idag har jag förberett tre goda sillar som jag ska bjuda på i jul. Sillen är en av mina absoluta favoriter på julbordet. Sill, lax och goda sallader är allt jag behöver för at bli nöjd!

Om du använder 5-minuters sill så går det snabbt att röra ihop sillarna och de är verkligen värda besväret. Hinner du inte innan, så går det till och med att fixa sillarna på lördag morgon. 

 

Apelsin- och stjärnanissill 

1 ask 5- minuters sill hela filéer (ca 200 gr avrunnen sill)

1 liten rödlök

1 apelsin (zest)

0,5 citron (zest)

1 liten fänkål

Ättikslag:

1 dl ättikssprit

2 dl socker

3 dl vatten

5 stjärnanis

5 vitpepparkorn

2 lagerblad

Koka upp ättikslagen och låt den svalna. Skala och skiva rödlöken. Hyvla fänkålen tunt på mandolin eller med osthyvel. Tvätta apelsinen och citronen noga och skala dem med en potatisskalare, strimla sedan skalet fint.  Skär sillen i fina bitar. Varva sillen med den kalla ättikslagen, rödlök samt apelsin- och citronzest. Ställ kallt och låt med fördel sillen stå ett par dagar innan servering. 

 

Krämig Västerbotten- och pepparrotssill

1 ask 5- minuters sill hela filéer (ca 200 gr avrunnen sill)

1 dl turkisk yoghurt eller cremé fraiche

0,5 dl majonnäs

100 gr riven Västerbottenost

1 msk Dijonsenap

1 msk riven pepparrot

Salt och svartpeppar

Häll av sillen noga och skär filéerna i fina bitar. Blanda ihop yogurt/creme fraîche med majonnäs, ost, dijonsenap samt nyriven pepparrot. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner sillbitarna och blanda försiktigt. Häll sillen på rena glasburkar och ställ i kylen, minst ett par timmar men gärna längre. Tips: Pepparroten tappar stinget fort så toppa gärna sillen med nyriven pepparrot vid servering. 

 

Äppel- och currysill

1 ask 5-minuters sill hela filéer (ca 200 gr avrunnen sill)

1 äpple (t.ex. cox orange)

0,5 gul lök

1 msk curry

1 msk smör

1,5 dl turkisk yoghurt eller cremé fraiche

0,5 dl majonnäs

Salt och svartpeppar

Häll av sillen noga och skär filéerna i fina bitar. Skala och finhacka äpplet och löken. Fräs i smöret i några minuter, tillsätt curryn och fräs någon minut till. Ställ att svalna. Blanda ihop yogurt/creme fraîche, majonäs och vänd ner curryblandningen. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner sillbitarna och blanda försiktigt. Häll upp på ren glasburk och ställ i kylen, minst några timmar men gärna längre.