Brysselkål, dessa fina små kålhuvud, som det finns massor av så här års tycker jag är himmelskt goda. Jag gillar att bara koka dem i all enkelhet med lite salt och sedan klicka på lite smör när de är färdigkokta. Det är även jättegott att råmarinera strimlad brysselkål med citrus. Vill man göra en varm variant av dem, är det här ett alternativ att servera som en sidorätt till julmaten. 

 

BRYSSELKÅL MED PANCETTA OCH RÖDLÖK

500 gr brysselkål

75 gr pancetta eller bacon i tärningar 

1 rödlök 

1 apelsin 

Salt och svartpeppar

Knaperstek pancettan och låt den rinna av på ett hushållspapper. Dela brysselkålen i halvor. Skala och klyfta rödlöken. Fräs brysselkålen i smör i en stekpanna på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt rödlöken efter halva tiden. Riv lite apelsinskal och pressa apelsinen. Blanda ner apelsinsaft, apelsinskal och pancettan i brysselkålen, ge det hela ett uppkok. Smaka av med lite svartpeppar.