Nu är det verkligen grönkålssäsong så passa på att frossa i denna supernyttiga och goda kål!

De svenska äpplena är fortfarande godast tycker jag, så ät dem så länge de finns att få tag på. Och apelsinerna är ju också kanonfina nu, för att inte tal om de färska dadlarna och granatäpplena...

Den här varianten på grönkålssallad serverade jag i helgen, den var jättegod! Testa gärna att smula en bit grönmögelost över salladen om du vill ha den matigare. Och varför inte några goda gryn eller korn?

 

HELLO EVERYDAYS JULIGA GRÖNKÅLSSALLAD

150 gr grönkål

100 gr mixad bladsallad eller röd mangold

8 färska dadlar

2 äpplen (gärna Ingrid Marie eller Aroma)

2-3 apelsiner

1 granatäpple

2 små polkabetor

1 dl valnötter

0,5 dl solrosfrön

Hacka valnötterna grovt och rosta dem i torr stekpanna med solrosfröna. Tvätta noga och ansa sedan grönkålen (ta bort den tjocka nerven) och strimla grönkålen fint. Hacka dadlarna. Skiva äpplena i tunna skivor. Filéa eller hacka apelsinerna och pressa ur saften ur resterna (2 msk till dressingen). Skala och skär polkabetan i tunna skivor med hjälp av mandolin eller osthyvel. Ta loss kärnorna från granatäpplet. Varva alla ingredienserna på ett fat eller i en skål. Avsluta med de rostade valnötterna och solrosfrön. 

DRESSING

3 msk olivolja

2 msk färskpressad apelsinsaft

1 tsk honung

1 tsk vit balsamvinäger

1 schalottenlök (finhackad)

Salt och svartpeppar

Blanda allt till dressingen, smaka av och häll över salladen.