Igår kväll var jag på en mycket inspirerande föreläsning med en man som heter Ove… Nej jag skojar bara, han heter Mats och inget annat. Mats är klinisk nutritionist och kan otroligt mycket om sambandet mellan kropp och knopp. Han hävdade bestämt att dåliga matvanor är detsamma som att cykla med punktering och det verkar ju väldigt destruktivt. Och återigen fick jag höra hur ohälsosamt det är med processad mat. Den kan bidra till massor av sjukdomstillstånd som kronisk trötthet, depression, dåligt immunförsvar, IBS, svamp, astma, fibromyalgi och viktuppgång. Vi vill ju ha energi för livet! Mat är ju inte bara något vi äter för att bli mätta, utan något som ska ge oss energi, njutning och näring för att må bra.

Jag såg ett klipp med Fredrik Paulun (en av mina hälsogurus) för ett tag sedan. Han pratade också om vikten av att äta riktig mat, som svenskt kött, helst från gräsätande djur då köttet får en högre halt av nyttigt Omega 3, samt faran med alla tillsatser och det vita sockret som vi får i oss.

Summa summarum, ät ren och naturlig mat lagad på riktiga råvaror! Broccoli är en av mina absoluta favoritgrönsaker. Den är dessutom en av våra mest näringsrika grönsaker, riktig superfood. Här kommer recept på en supersnabb och härligt mättande broccolisoppa som jag lagade till lunch idag:

 

Broccolisoppa med avokado 2 portioner

250 gr färsk broccoli

1 schalottenlök

1 tsk rapsolja

1 kycklingbuljongtärning (fond de chef)

5-6 dl vatten

1 avokado

1 näve bladspenat

Svartpeppar, cayennepeppar och lite salt

Eventuellt 1 msk citronsaft

Dela broccolin i små bitar, även broccolistocken. Finhacka schalottenlöken och fräs den i oljan. Tillsätt broccoli, vatten och buljong, koka sedan i 3-4 minuter. Ta soppan från spisen. Tillsätt hackad avokado och bladspenat. Mixa soppan slätt med stavmixer. Smaka av med peppar, salt och ev. citron. Ge soppan ett uppkok och servera direkt!