Jag bara älskar att göra jäsdegar! Det är så härligt att arbeta en deg för hand ibland och känna hur glutentrådarna blir långa och sega. Igår kväll förberedde jag kalljästa kesofrallor till morgondagens mysfrukost. Yngste sonen och jag har gympaträning på söndagsmorgnar och söndagar är generellt är en hektisk dag i vår familj då alla fyra familjemedlemmar ska klämma in minst ett träningspass. Så det gäller att väcka familjen i tid, morgonstund har guld i mund…

 

Nattjästa kesofrallor

0,5 pkt jäst

4 dl kallt vatten

1 msk rapsolja

1 msk honung

1,5 tsk salt

100 gr keso

1 dl havrekli

2 dl rågsikt

5-6 dl Manitoba vetemjöl

Eventuellt lite frön eller riven ost att strössla över.

På kvällen: Lägg jästen i en bunke och rör ut den i kallt vatten. Tillsätt salt, rapsolja, honung, havrekli och mjöl. Blanda ihop degen och jobba den rejält i bunken, degen ska vara jämn men lös. Platsa över bunken och ställ den i kylen över natten.

På morgonen: Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och klicka ut degen till 12 frallor. Strössla över några frön eller ost om du vill. Låt frallorna stå framme tills ugnen är riktigt varm och grädda sedan i 10-12 minuter.

 

Svartvinbärsmoothie 2 glas

3 dl naturell grekisk yoghurt

1 dl färskpressad apelsinjuice

1 rivet äpple

1-2 dl svarta vinbär eller blåbär

10 myntablad

Ev. 1 msk honung 

Riv äpplet grovt. Blanda alla ingredienser och mixa med stavmixer eller blender. Häll upp i glas och njut av din smoothie!