Lamm är bland det bästa jag vet! Så idag, medan jag ändå är hemma med sjuk son, lagar jag en av familjens favoriter. Jag har förmånen att ha svärföräldrar som, precis som jag, gillar närproducerat. När jag träffade min man för si sådär tjugo år sen, hade jag lite svårt för att förstå det här med jägare och jakt. Nu tänker jag faktiskt helt annorlunda. Om jag nu väljer att äta kött, som jag faktiskt gör, så är detta kött för mig det allra bästa. Vad kan vara bättre än kött från vilda djur i skogen? Eller från tama djur som har levt ett fridfullt liv med fri tillgång till gräs och som på hösten fått mumsa äpplen och päron från den egna trädgården?

 

Lamm med rosmarin, citron och vitlök

1 lammstek (ca 1 kg)

5 vitlöksklyftor

5 rosmarinkvistar

1 citron (zest/skal)

0,5 tsk chiliflakes

1 tsk salt

Svartpeppar

Bind eventuellt ihop lammsteken och bryn den sedan. Krydda med salt, svartpeppar och chiliflakes. Lägg lammsteken i en liten ugnsform, gnid in rosmarin och citronzest. Späcka lammsteken med vitlöksklyftorna. Sätt in lammsteken i 100 graders ugnsvärme, stick in en termometer och laga lammet till 62 grader, det tar ca 1,5 timme. Ta sedan ut ur ugnen och låt lammsteken sedan vila en stund, invirad i ett bakplåtspapper.

 

Rostad vitlökssås

3 vitlöksklyftor

1 msk smör

1 tsk kalvfond

3 dl vatten

1 dl creme fraiche

2 tsk Maizena (utrörd i lite vatten)

1 tsk ljus soja

Svartpeppar och salt.

Finhacka vitlöken och fräs den försiktigt i smöret, den ska bara lite ljusbrun. Tillsätt vatten, soja och kalvfond och koka ca 10 minuter. Rör ner maizenan och låt såsen koka upp. Tillsätt creme fraiche och koka lite till. Smaka av med salt och peppar.

 

Servera lammet med rostad vitlökssås, rotfruktsklyftor och en stor härlig spenatsallad!