Kycklingspett med jordnötssås är en maträtt som mina killar älskar att äta ute. Jag tycker också att det är gott men jag tycker att såsen är väldigt sött. Så vi, äldste sonen och jag, testade häromdagen att göra en egen variant. Vi tyckte att det blev kanongott!

 

Marinerade Kycklingspett

600 gr kycklinglårfilé

Marinad:

3 msk ljus soja

2 msk rapsolja

1-2 vitlöksklyftor

1 msk riven ingefära

Svartpeppar och lite chili

Blanda ihop marinaden och häll över kycklingen. Låt marinera så länge du hinner. Bryn kycklingen i en het stekpanna och trä sedan upp dem på spett. Ställ in spetten i ugnen på 125 grader tills de är klara (de ska vara 75 grader inuti).

 

Jordnötssås

1 gul lök

1 msk matolja

1 msk röd currypasta

1 tsk gurkmeja

3 dl kokosmjölk

1 tsk kycklingfond

3 msk osötat jordnötssmör

1 msk råsocker

1 dl jordnötter

0,5 lime

Hacka löken och fräs den mjuk i oljan, tillsätt den röda curryn samt gurkmejan och fräs någon minut till.  Häll på kokosmjölk, kycklingfond, jordnötssmör och råsocker, låt koka försiktigt i minst 5 minuter. Mixa jordnötterna hastigt så det är lite bitar kvar, häll ner dem i såsen. Smaka av såsen och tillsätt pressad lime. Späd eventuellt såsen med lite vatten om den känns för tjock.

Mina killar ville ha nudlar till kycklingspetten. Jag valde blomkålsris samt färsk ananas och sallad på gröna blad.