Det enklaste är ofta det allra godaste tycker jag! Rena och enkla smaker låter råvaran tala för sig. Och det ska verkligen inte underskattas om man har fått tag på fina råvaror. För ett par dagar sedan i ett underbart härligt Vemdalen, kom min vän hem till stugan med ett gäng färska fjällrödingar, massor av färska örter och fina mandelpotatisar. Av detta lagade vi en smarrig middag tillsammans. Middagen avnjöt vi sedan i trevligt sällskap, med god aptit efter en lång dag i backen, och med en fantastisk utsikt över fjället. Det ska vara gott att leva, eller som min yngste son sa, massor av götta feeling. 

 

Ugnsbakad fjällröding 4 pers.

2 hela fjällrödingar

Fyllning:

50 gr smör

Färsk dill, gräslök och persilja

1 citron (zest)

Salt och peppar

Skölj av rödingarna med kallt vatten och torka dem med lite hushållspapper. Riv citronen och ansa de färska kryddorna. Salta och peppra rejält inuti rödingarna. Strössla ut citronzesten och lägg i örterna. Ugnsbaka rödingen i 150 grader i 20-30 min, innertemperaturen ska vara 55 grader när fisken är färdig.

 

Smörslungad mandelpotatis

600 gr mandel- eller delikatesspotatis

50 gr smör

1 hackad rödlök

1 knippe hackad gräslök

Flingsalt

Koka potatisen i saltat vatten och häll av den. Skira smöret, det vill säga smält smöret sakta och låt det stå någon minut, häll sedan upp det klara smöret och släng bort den vita bottensatsen. Blanda ner rödlöken och gräslöken och slunga runt detta bland potatisarna.

Vi serverade rödingen med smörslungad potatis samt en kall citronsås och en god grönsallad. Enkelt att laga och väldigt gott.