Finns det något bättre än en härlig middag i goda vänners lag? Och varför inte bjuda in gästerna i god tid så att de får hjälpa till att laga maten? Min kloka svärmor brukar alltid säga att de bästa kalasen är de där gästerna får hjälpa till. Svärmor är allergisk mot långa sega middagar där man förväntas sitta still, bli serverad och bara ska prata. Och jag är nog beredd att hålla med, det är ju jätteroligt att laga maten tillsammans och jag är också dålig på att sitta still... 

En av mina bästa vänner har startat en liten matcirkel där vi gör just detta, lagar mat tillsammans. Upplägget är utan prestige eller höga ambitioner, vi ska bara ha det trevligt och testa lite nytt. Så i helgen hade jag bjudit in tjejerna till en tjejmiddag. Jag hade planerat och handlat hem till en meny med inspiration från Paleo-kost, det vill säga ren och oprocessad mat utan mjöl, socker eller mjölkprodukter. Alltid skoj att testa nya recept! Här kommer vår fräscha, goda och enkla fyra-rätters meny!

 

  • Rödbetshummus på fröknäcke
  • Jordärtskocksoppa med grönkålschips
  • Långbakat lamm med rostad vitlök, chili och sötpotatis
  • Rawfood brownie med apelsinchokladfrosting

 

Rödbetshummus

3 kokta rödbetor

1 burk kokta kikärtor

1 pressad vitlöksklyfta

Olivolja

Flingsalt och svartpeppar

50 gr mandelspån

Dela de kokta rödbetorna och lägg i matberedaren. Mixa dem tillsammans med kikärtor och vitlök (samt mandelspånen om du väljer att ha det i). Tillsätt olivoljan i en stråle. Smaka av med salt och peppar.

 

Jordärtskockssoppa

6 jordärtskockor

3 potatisar

1 litet syrligt äpple

1 liten gul lök

1 msk rapsolja

1 kycklingbuljongtärning (fond de chef)

0,5 dl vitt vin

6 dl vatten

Svartpeppar och cayennepeppar

1 dl mousserande att tillsätta när soppa är upplagd på tallrik.

Skala jordärtskockor och potatis, hacka dem i tärningar. Hacka löken och äpplet, fräs sedan löken och äpplet i oljan. Tillsätt jordärtskockorna och potatisen. Häll på vatten, buljong och vitt vin. Låt koka ca 20 minuter. Mixa soppan slätt och smaka av med peppar och eventuellt lite salt. Häll upp soppan i små soppskålar och tillsätt en skvätt mousserande vin precis innan servering. Servera med grönkålschipsen på toppen.

 

 

Grönkålschips

1 knippe grönkålsblad

2 msk olivolja

Flingsalt och svartpeppar

Ta loss grönkålsbladen från den tjocka stjälken i mitten och dela i stora bitar. Skölj grönkålen och torka den noga i en ren handduk. Lägg grönkålen på ett bakplåtspapper och salta och peppra. Ringla över oljan och krama in lite i bladen. Rosta grönkålsbladen i ugnen i 175 grader ca 10 minuter. Passa grönkålschipsen noga och rör runt ett par gånger, de ska känna frasiga och lite torra när de är klara. 

 

Långbakat lamm med rostad vitlök, chili och sötpotatis

Ca 1 kg benfri lammstek

1 vitlök

Rosmarinkvistar

Salt och svartpeppar

Bind eventuellt ihop lammsteken och bryn den sedan. Krydda rejält med salt och svartpeppar. Lägg lammsteken i en liten ugnsform, klappa in rosmarinen och ett par hackade vitlöksklyftor. Lägg resterande oskalade vitlöksklyftor runt lammsteken eller skala och späcka lammsteken med dem. Sätt in i 100 graders ugnsvärme, stick in en termometer och laga lammet till 62 grader, det tar ca 1,5 timme. Pensla med hälften av chilidressingen efter halva tiden. Ta sedan ut ur ugnen och låt lammsteken sedan vila en stund, invirad i ett bakplåtspapper.

 

Rostad sötpotatis

2-3 sötpotatisar

1 rödlök

300 gr harricote verts

Olivolja

Flingsalt, svartpeppar

Skala och skär sötpotatisen och rödlök i skivor eller klyftor. Lägg på bakplåtspapper och krydda med flingsalt och svartpeppar. Baka i 200 grader i 20 minuter, lägg sedan på harricote verten och baka ytterligare i 10 minuter.

 

Chilidressing

2 msk barbequesås

2 msk Kikkoman sojasås

1 msk flytande honung

1 tsk chiliflakes

1 krm salt

Svartpeppar 

 

Rawfood brownie med apelsinchokladfrosting (12-16 bitar)

2 dl valnötter

2 dl färska dadlar

3 msk kakao

1 msk kokosolja eller mandelsmör

En nypa salt

1-2 tsk vatten

Mixa valnötterna i en matberedare. Tillsätt urkärnade dadlar, kakao, kokosolja och salt, mixa till en slät smet. Tillsätt lite vatten för att få en lite klibbig konsistens. Tryck ut i en springform och ställ i frysen.

 

Apelsinchokladfrostning

1 mogen avokado

3 msk flytande honung

3 msk kakao

1 msk kokosolja

0,5 apelsin (skal och saft)

Mixa avokadon slät i matberedare, tillsätt övriga ingredienser och mixa igen. Bred chokladfrostingen över browniebottnen och frys minst två timmar. Ta ut från frysen och skär upp direkt. Låt stå i rumstemperatur några minuter innan servering.