Mamma, vi vill ha nåt gott bröd till mellis, inte sånt där tråkigt som vi har ätit i flera dagar nu, ropade barnen efter mig en dag i förra veckan. Och i ärlighetens namn, så måste jag väl hålla med om att jag inte hade bakat just bröd på ett tag. Så bakassistenten fick jobba lite den dagen och här är resultatet, saftiga och goda morotsfrallor. 

Morotsfrallor ca 25 st.

1 pkt jäst

7 dl ljummet vatten

3 msk olivolja

1 msk honung

2 tsk salt

2 finrivna morötter

1 dl solrosfrön

2 dl havrekli eller havregryn

4 dl rågsikt

10-11 dl Manitoba vetemjöl

Smula jästen i en degbunke, häll i det ljumma vattnet och blanda ut jästen. Tillsätt olivolja, honung, salt, rivna morötter och solrosfrön och blanda lite, tillsätt sedan havrekli, rågsikt och den mindre mängden vetemjöl. Arbeta degen rejält, gärna i en assistent, i 5-7 minuter. Känn lite på degen, den ska vara lite lös men samtidigt seg.

Manitoba vetemjöl innehåller extra gluten som ger ett segt, luftigt och härligt bröd och för att dessa glutentrådar ska utvecklas riktigt bra, behöver degen arbetas lite längre än en vanlig jästdeg.

Låt degen jäsa i ca 40 minuter. Baka ut till ca 25 runda frallor. Jäs en andra gång i 30 minuter. Pensla eventuellt med ägg och strö över några små frön t.ex. sesamfrön eller pumpakärnor.

Grädda i 8-10 minuter i 225 grader.