Våren är här, som vi har längtat! I samma stund som solen tittar fram och temperaturen stiger, ploppar grannarna ut ur sina hus och helt plötsligt är det full aktivitet på vår gata. Jag fick ett starkt sug av att ut och springa i skogen i lördags och yngste sonen suktade efter sin älskade studsmatta. Sonen konstaterade samtidigt att det var länge sen vi grillade och han önskade sig raskt pulled pork till middag, som ett substitut för att det inte blev grillat. En sommar för något år sedan serverades det pulled pork överallt så det stod härliga till. Mina killar gillar det fortfarande så det händer att jag köper hem en fläskkarré och lagar det. Om man bara har tid att vänta, så är ju det här riktig snabbmat. Sätt in en gryta i ugnen mitt på dagen så är det klart till middag på kvällen. Jag brukar utgå från det här BBQ-såsreceptet och kryddar sedan lite som jag vill.

 

Pulled pork

Ca 1 kg fläskkarré

BBQ-sås

1 dl ketchup

0,5 dl flytande honung

2 vitlöksklyftor

1 msk soja

1 msk pressad citron

1 msk paprikapulver

2 tsk curry

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

0,5-1 tsk tabasco

1-2 tsk ingefära

 

Blanda ihop ingredienserna till BBQ-såsen. Klappa in 2/3 av BBQ-såsen på fläskkarrén. Lägg den kryddade fläskkarrén i en ler- eller stekgryta och ställ i ugnen på 125 grader, låt stå 4-6 timmar. Ta ut karrén och dra sönder köttet med två gafflar. Lägg det dragna köttet i en skål och häll över resten av BBQ-såsen.

Servera pulled pork med pita- eller tortillabröd samt grönsaker som gurka, tomater, färsk ananas, majs, picklad rödlök och cole slaw eller råmarinerad blomkåls- och broccolisallad.

 

Råmarinerad blomkåls- och broccolisallad.

¼ dels blomkålshuvud

½ broccolistånd

Saft och skal från 1 citron

1 tsk honung

Flingsalt och chiliflakes

Skär blomkål och broccoli tuntmed kniv eller mandolin. Strössla över lite flingsalt och massera grönsakerna lätt. Riv citronzest, pressa citronen och blanda med honungen och chiliflakes. Rör ihop allt!