Krämig och len blomkålsoppa tycker jag är snabbmat av bästa slag. Vill du lyxa till soppan så toppa den med lite rökt lax, räkor eller bara hackat ägg och gräslök. Då får du ju dessutom i dig de viktiga proteinerna. Jag tycker att soppan är god precis som den är och gillar att äta helt vegetariskt ibland. Kött får jag i mig tillräckligt av i alla fall.

 

Krämig blomkålssoppa

1 blomkålshuvud

8 dl vatten

1,5 kycklingbuljongtärning eller grönsaksbuljong (fond de chef)

0,5-1 dl vispgrädde

0,5 citron

Salt, svartpeppar och cayennepeppar

Dela blomkålen i buketter. Lägg blomkålsbuketterna i en gryta (spara några stycken små och fina). Häll på vatten och kycklingbuljong, koka soppan i ca 10 minuter. Rosta under tiden de små fina buketterna i en stekpanna. Mixa slätt och smaka av med citronsaft, salt, svartpeppar och ett stänk cayennepeppar. 

Servera soppan med några rostade blomkålsbuketter på toppen och ett gott bröd.