Idag är det Gertrud-dagen och då brukar jag alltid tänka lite extra på min farmor Gertrud. Hemma hos farmor och farfar var fika-stunderna heliga och fikabrödet (det var alltid plural) intog man i en speciell ordning. Man började alltid med en grov rågkringla med smör och ost, för att sedan gå vidare på vetebulle och därefter småkakor. Så var det bara. I min värld serveras rågkringlor med smör och ost som ett gott mellis med ett glas mjölk eller en smoothie till.

 

Grova rågkringlor

300 gr smör

5 dl mjölk

9 dl grovt rågmjöl

7-8 dl vetemjöl

1 dl socker

2 msk bakpulver

2 msk hjorthornssalt

Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken. Tillsätt degvätskan till mjölblandningen och arbeta ihop degen. Häll ut degen på bakbänken och dela i ca 40 bitar. Rulla och forma till kringlor. Grädda kringlorna i 10-12 minuter i 225 grader.