I helgen hade vi goda vänner på middag och deras yngste son hade uttryck en önskan om att äta cevapcici. Självklart ville jag uppfylla hans önskan, men denna färsrätt från Balkan har jag knappt ätit och än mindre lagat vad jag kan minnas. Så jag gjorde en egen variant på lammfärsjärpar på spett som fick gott betyg av mina gäster.

Jag serverade mina lammfärsspett med pitabröd, ajvar relish, turkisk yoghurt, svarta oliver, sallad på gröna blad samt en fetaostsallad.

 

Lammfärsspett 3-4 portioner

500 gr lammfärs eller nötfärs

1 ägg

0,5 dl vatten

0,5 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 tsk salt

1 tsk koriander

1 tsk paprikapulver

0,5 tsk svartpeppar

0,5 tsk spiskummin

0,5 tsk sambal oelek

1 tsk paprikapulver

 

Blanda färsen med ägg, vatten, riven gul lök, pressad vitlök, salt och kryddor. Forma till 12 avlånga järpar. Bryn järparna i oljan. Trä sedan upp järparna på grillspett.  Kör dem färdigt i ugnen på 125 grader (då blir de saftigare än om de bara steks i stekpanna).

 

 

Fetaostsallad

4 tomater

0,5 gurka

1 rödlök

2 grillade paprikor

150 gr fetaost

Skala gurkan, dela den på mitten och ta ut de mjuka kärnorna i mitten. Skär den sedan i halvmånar. Skiva tomaterna, rödlöken och paprikorna. Smula sönder fetaosten. Varva allt på ett fat och häll över vinägretten.

 

Vinägrett:

3 msk olivolja

1 msk vinäger eller citronsaft

1 tsk honung

Salt och svartpeppar