Superkrafter, ja tack! På senare tid har man sett att rödbetor och rödbetsjuice har många hälsosamma egenskaper. Rödbetor kan öka vår prestationsförmåga och även sänka blodtrycket hos vissa personer. Och vem vill inte bli snabbare och starkare? Jag vill alltid få ännu mer superkrafter!

Rödbetan har en fantastiskt vacker färg som vittnar om mycket antioxidanter. Den innehåller även vitaminet folsyra som är viktigt för gravida kvinnor samt massor av fibrer. Rödbetor är till skillnad från många andra rotfrukter relativt näringsfattigt, det vill säga att de har få kalorier. Rödbetan är en rotfrukt med en lite jordig smak som blir sötare när den tillagas, framförallt om den bakas i ugnen. Jag gillar verkligen rödbetor i alla dess varianter, så idag blir det en mustig och värmande soppa med sting.

 

Rödbetssoppa med citronklick

 600 gr råa rödbetor

1 gul lök

1 morot

1 klyfta savojkål

1 apelsin (saft+ lite zest)

2 kycklingbuljongtärningar (fond de chef)

14 dl vatten

1 msk rapsolja

1 röd chilifrukt

3 cm riven ingefära

2 msk rödvinsvinäger

Salt och svartpeppar

 

Ta fram din matberedare om du har, så går det extra smidigt att riva och strimla. Skala rödbetor och morot och riv det grovt (alla rödbetor förutom en som sparas). Den sista rödbetan finrivs och tillsätts på slutet för att ge soppan klarare och finare färg. Skala och strimla löken och sedan kålen tunt. Hacka chilifrukten. Fräs allt i rapsoljan några minuter. Häll på vatten och buljong samt kryddor. Koka soppan under lock i 15-20 minuter. Tvätta apelsinen noga och finriv lite av apelsinskalet samt pressa ur apelsinsaften. Tillsätt den finrivna rödbetan och smaka av med apelsinsaft, apelsinzest, salt och svartpeppar.

 

Citronklick

2 dl creme fraiche

2 dl turkisk yoghurt eller kvarg

1 msk citronsaft + lite zest

Rör ihop ingredienserna och smaka av med lite salt och svartpeppar.

 

Servera rödbetssoppan rykande varm med en citronklick på toppen.