Idag är det förutom Långfredagen även Våffeldagen.

Jag har testat många olika våffelrecept genom åren. Alltifrån mormors gamla recept på äggvåfflor och farmors frasiga våfflor med jäst, till lite nyare varianter som det här receptet med chiafrön. Våfflor är ju uppskattat av de flesta och det känns kul att bjuda på en annorlunda och något lite mer hälsosam variant. Jag tyckte att chiavåfflorna blev supergoda, chiafröna gav en ny lite krispig dimension. Jag serverade mina chiavåfflor med blåbärstopping.

 

Frasiga chiavåfflor 8 st.

2,5 dl vetemjöl

3 msk havrekli

3 msk chiafrön

2 tsk bakpulver

2 krm salt

2,5 dl kolsyrat vatten

2 dl mjölk  

100 gr smör

Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt mjölken och hälften av det kolsyrade vattnet, vispa ihop till en slät smet. Låt smeten svälla i 30 minuter. Smält smöret och låt det svalna. Rör ner smöret och resten av det kolsyrade vattnet i smeten. Grädda dina våfflor i hett våffeljärn och servera med blåbärstoppingen.

 

Blåbärstopping

1 dl kvarg

1 dl frusna blåbär

0,5 dl kokosgrädde

1-2 tsk vaniljsocker

1 krm vaniljpulver

Rör ihop kvarg, kokosgrädde och vanilj. Tillsätt blåbären och blanda tills de börjar smälta lite. Smaka av!