Häromveckan när jag satt i bilen hörde jag någon prata om varför vi firar påsken. Det visste jag ju såklart och lyssnade därför inte så noga, men jag lyssnade ändå med ett halvt öra öppet och valde att ta åt mig ordet ”för att fira livet”. Klart att man vill fira livet och livet det är ju här och nu. I veckan som gick firade vi min älskade pappas födelsedag och han vill såklart ha tårta på sin dag.

Den här marängtårtan brukar min mamma baka och den är väldigt god. Det är mina killars favorittårta! Lätt att baka till många och perfekt att baka och lägga ihop dagen före kalaset.

 

Mammas marängtårta

4 äggvitor

3 dl socker

4 droppar ättikssprit

3 dl Rice crispies

Separera äggvitor och äggulor, var noga så att ingen äggula hamnar i vitan. Vispa sedan äggvitorna med sockret, först lite sakta och sedan snabbare, tills det blir en tjock maräng. Vispa ner ättiksspriten och vänd sist ner rice crispisen. Bred ut marängen på ett rektangulärt bakplåtspapper. Grädda i 125 grader i 80 minuter. Låt marängen svalna.

 

Smörkräm:

4 äggulor

1 dl vispgrädde

1 dl socker

1 msk vetemjöl

125 gr smör i tärningar

Vispa ut vetemjölet i grädden och blanda ner äggulor och socker. Sjud krämen försiktigt tills den tjocknar. När smörkrämen är tjock tar du den från spisen och rör ner smörtärningarna. Vispa i smörkrämen tills den är slät. Låt smörkrämen svalna.

Dela marängbottnen på mitten och bred smörkräm på ena halvan, lägg över den andra halvan. Hit kan tårtan med fördel förberedas dagen innan den ska ätas. Vid servering garneras tårtan med vispad grädde och massor av goda bär!