Långbakad lax är en mina goaste vänners favoriträtt. Och min familj älskar lax, särskilt om den är rätt tillagad. Vissa personer verkar tro att lax kan gå i ugnen eller stekpannan hur länge som helst och det är ju helt fel. Överstekt lax blir torr och tråkig. Lax, precis som all annan fisk, ska behandlas varsamt och helst tempereras för att bli så bra som möjligt. Jag bakar min lax på låg temperatur i ugnen. När laxen har en innertemperatur på 55 grader, är den perfekt mjuk och saftig. Långbakad lax är lika god kall som varm tycker jag, så laga lite extra lax och gör något gott av resterna dagen efter. Ibland lägger jag en örtolja över laxen och ibland i potatisen, gör det som passar dig. Har du en örtolja på laxen räcker det ju med naturell potatis till. Annars blir det kaka på kaka.

Långbakad lax 8 portioner

1 laxsida på 1,5-2 kg

salt, flingsalt och svartpeppar

Örtolja

2 dl blandade örter t.ex bladpersilja, basilika, dill.

2 dl bladspenat

1 msk pressad citron

1 tsk citron zest

ca 1 dl olivolja

Flingsalt och svartpeppar

Ansa örterna och mixa ihop allt, späd eventuellt med mer olivolja om den känns tjock.  Smaka av med salt och peppar.

Ställ ugnen på 125 grader. Klappa försiktigt in salt och peppar på laxen. Lägg laxen i en oljad ugnsform med skinnet neråt. Bred eventuellt över örtoljan. Ställ in i ugnen, sätt in en termometer i den tjockaste delen av laxen. Baka laxen tills den är 55 grader inuti.

 

Citronsås

4 dl creme fraiche

2 dl turkisk yoghurt

1 citron (saft och zest)

1-2 tsk flytande honung

Salt, peppar och lite cayennepeppar

Tvätta citronen noga och riv skalet fint. Pressa ur citronsaften. Blanda ihop creme fraiche, turkisk yoghurt, citron och honung. Smaka av med salt och peppar.

 

Örtslungad potatis

1 kg potatis

Örtolja (se ovan)

Eventuellt 1 dl kapris och 1 hackad rödlök

Koka potatisen i saltat vatten och häll sedan av dem. Slunga runt örtoljan bland potatisarna. Vänd försiktigt ner kapris och rödlök om du gillar det. Servera direkt!

 

Servera med en fräsch och god sallad till! Eller kanske lite ångade gröna sparrisar.