Jag diskuterade olika högtider med en vän häromdagen och hon konstaterade att hennes absoluta favorit högtid var påsken. Under påsken är det oftast inte så många krav och måsten var hennes förklaring. Det är mer bara mysigt och avslappnat. Och jag är nog beredd att hålla med, en bra påskhelg kan bli så där lagom. Umgänge med familj och vänner med god mat, fast inget överdåd. Tid att vara ute och påta lite i trädgården eller gå långa sköna promenader i vårsolen. 

Här är ett par goda tilltugg att servera i påsk. Laxrullar med wasabi är en favorit som en vän brukar bjuda på, lite pilligt att göra men så himla goda. Spenatomelettrullarna är också mumsiga och enkla att göra. 

 

Laxrullar med wasabi ca 25 rullar

400 gr kallrökt lax

200gr Philadelfiaost

0,5 dl creme fraiche

2 tsk Wasabipasta

1 gurka 

1 dl sesamfrön (rostade)

Blanda ihop Philadelfia, creme fraickhe och wasabi. Skala och skär gurka i tändstickstunna stavar. Lägg en stor bit platsfolie på din största skärbräda. Lägg laxskivorna omlott på plasten så det blir en ”laxplatta”. Bred försiktigt över ostkrämen Lägg ut en rad med gurkstrimlor på ena långsidan. Ta hjälp av plastfolien och rulla försiktigt ihop till en rulle, börja med att rulla in vid gurkstrimlorna. Lägg rullen en timme i kylen innan servering. Strö sesamfrön runt hela rullen innan du skär den i bitar.

 

Spenatomelettrullar med rom och dill

Omelett:

4 ägg

2 msk grädde eller vatten

2 nävar spenatblad

1 msk hackad dill

1 msk gräslök

Salt, svartpeppar

Hacka spenaten fint eller mixa sönder den i mixer. Blanda grädden eller vattnet med äggen, dill, gräslök samt salt och svartpeppar. Ta och vik ett bakplåtspapper till en rektangel, häll ut omelett smeten på det och grädda i 200 grader i 10 minuter. Stjälp upp omeletten på ett nytt bakplåtspapper och låt svalna. 

Fyllning:

100 gr Philadelpiaost

0,5 dl creme fraiche

0,5 citron zest

75 gr löjrom eller stenbitsrom

Rör ihop allt till fyllningen förutom romen. Bred ut fyllningen över omelettplattan och bred sist på romen. Rulla ihop rullen och ställ i kylen. Skär upp i 20 skivor strax före servering.