Torsdag är ju traditionell sätt en soppdag! Jag älskar att äta soppa så här på vintern, när det fortfarande är kallt ute. Och i alla fall tre fjärdedelar av familjen är också förtjusta i soppa medan den sista fjärdedelen äter ändå. För mig är en riktigt god soppa full av godsaker och serveras med ett smakrikt tillbehör. Varför inte en soltorkadtomatpesto? ”Den här soppan är hundra gånger godare än soppan jag åt sist sa Hugo när vi ätit klart! Det får 4,5 poäng av 5”.

 

Min minestronesoppa

1 pkt bacon eller pancetta (150 gr)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

4 selleristjälkar

3 morötter

0,5 broccolistånd

1 klyfta vit- eller savojkål

2 tomater

100 spagetti

1 burk stora vita bönor

2 msk tomatpuré

1 tsk oregano

2 kycklingbuljongtärningar (fond de chef)

Svartpeppar och ev. salt

13-14 dl vatten

Hacka lök, vitlök, selleri och bacon. Skala morötterna och skär i små stavar. Strimla kålen tunt med kniv eller osthyvel. Dela broccolin och tomaterna i små bitar. Fräs lök, vitlök och selleri med baconet, häll sedan över i en gryta. Tillsätt vatten, buljong, kål, spagetti i mindre bitar, tomatpuré och kryddor, låt koka i 5 minuter. Tillsätt morötterna och koka några minuter till. Smaka av soppan, lägg i broccolin och ge soppan ett uppkok. Servera minetronesoppan med soltorkad tomatpesto och parmesanspån på toppen.

 

Soltorkad tomatpesto

50 gr soltorkade tomater

1 dl rostade pinjenötter eller solroskärnor

1 dl riven parmesanost

1 vitlöksklyfta

1 kruka basilika

1 dl olivolja

Flingsalt, svartpeppar

Lägg pinjenötter/solrosfrön, hackad vitlöksklyfta och basilika i en matberedare och mixa. Tillsätt hackade soltorkade tomater och parmesan och mixa ihop snabbt. Tillsätt olivoljan i en stråle. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.