Lingonbröd bakar jag hemma emellanåt och killarna brukar bli överlyckliga! Brödet är ju såklart allra godast nybakat men funkar fint att frysa in. Att skålla innebär att hälla kokande vatten över mjölet och krosset. Skållning ger ett saftigt och gott grovt bröd som håller sig länge. Ofta skållar man och sedan låter det stå några timmar, t.ex. över natten. Men om du är som jag och har svårt att vänta och vill baka redan idag, så koka ihop ingredienserna i dag 1 till en gröt. Och vips, så slapp du att vänta tills imorgon.

 

Skållat lingonbröd

Dag 1

2 dl rågkross

2 dl havregryn

2 dl grovt rågmjöl

2 dl lingon

1 dl linfrön

1 msk salt

8 dl vatten

 

Koka upp vattnet och häll det över blandningen, låt stå över natten i din degbunke.

 

Dag 2

2 pkt jäst

6 dl vatten

0,5 mörk sirap

ca 2 liter vetemjöl

 

Koka upp hälften av vattnet och häll över den skållade blandningen och blanda. Rör ut jästen i resten av vattnet och häll ner det i bunken. Tillsätt sirapen och sedan vetemjölet. Arbeta degen ordentligt, gärna i 10 minuter. Låt jäsa ca 1 timme. Baka ut till 4 bröd och lägg bröden i oljade brödformar. Jäs 30 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader, se till att ugnen är riktigt varm innan du sätter in bröden. Grädda bröden på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan ugnen till 200 grader och grädda ytterligare 15-20 minuter. Låt bröden svalna på galler.