Igår kväll blev vi spontaninbjudna hem till några vänner på Mello-mys, så himla trevligt! Jag älskar att vara spontan och erbjöd mig genast att ta med en dessert. Yngste sonen ville väldigt gärna ha chokladkaka eftersom det är hans absoluta favorit, så det fick det bli. Det här är en härligt mörk chokladkaka som på minner om chokladtryffel i konsistensen. Chokladkakan om är väldigt lätt att göra och den är supergod men mäktig så kakan räcker till många. Dessutom är den glutenfri vilket uppskattas av allt fler numera. Igår serverade jag chokladkakan med mango- och bananglass, annars är ju vispad grädde och hallonsås en klassiker till.

 

Mörk chokladkaka

200 gr smör

200 gr mörk choklad av god kvalité (55 % kakao)

4 ägg

1,5 dl socker

1 dl kakao

1 tsk flingsalt

 

Smält smöret, tillsätt den hackade choklad och blanda tills allt har smält. Vispa hastigt ihop ägg och socker, tillsätt kakao och flingsalt. Rör ner choklad- och smörblandningen. Häll i en smord springform. Grädda i 175 grader i 15-18 minuter, kaka ska kännas gungig när du tar ut den. Tänk på att en kladdkaka blir bäst om du inte använder varmluft utan vanlig värme. Låt chokladkakan svalna och servera med goda tillbehör.

Kakan går bra att göra någon dag i förväg om du ska ha gäster, se bara till att ta ut den en timme innan servering så blir den rumsvarm.

 

Mango- och bananglass

200 gr frusen mango

2 frusna bananer i bitar

0,5-1 dl kokosmjölk

Mixa ihop mangon och bananerna. Häll i kokosmjölken och mixa lite till. Servera direkt!