Jag älskar ju verkligen att äta och laga mat, men alla gör ju inte det. Men vissa saker i livet bara måste man ju göra, som att äta varje dag till exempel. Så varför inte göra de stunderna lite extra goda och njutbara? Och tänk vad mycket lättare och smidigare vardagslivet kan bli om man bara tänker till lite extra i förväg.

Med risk för att låta som en gammal trist och tråkig hemkunskapslärare, vill jag slå ett slag för planering och veckomatsedlar. Jo, jag erkänner, jag har jobbat som lärare men även om jag inte hade gjort det, så hade jag velat tänka så här…

Varför inte börja med att göra en veckomatsedel på söndagskvällen? Roligast blir det om hela familjen är delaktig. Tänk på att variera mellan kött, fisk, kyckling, färs och vegetariskt mellan gryta, soppa, mos, helt kött och så vidare. Sen är det bara att storhandla. Jag har alltid bra basvaror som ägg, bönor, nötter, krossade tomater och rotfrukter hemma. Då kan jag snabbt slänga ihop en snabb middag vid behov. Tänk vad mycket energi, tid och pengar man kan spara på att ha en plan. Istället för att i bilen på vägen hem från jobbet desperat försöka komma på vad man ska äta till middag ikväll. Och att därefter handla på hungrig mage med ett vrålande barn i hasorna, gör troligtvis inte att man gör de bästa matvalen. En måltid, bra eller dålig, börjar ju redan i mataffären.